STABILIZACIJA

Japansko gospodarstvo na putu oporavka

14.02.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Japansko gospodarstvo stabiliziralo se u posljednja tri mjeseca 2022. godine zahvaljujući blagom oporavku potrošnje kućanstava koji je ublažio utjecaj posustajanja izvoza, pokazali su u utorak vladini podaci.

Japanski BDP porastao je u drugom fiskalnom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tr mjeseca kada se smanjio za 0,3 posto, izvijestila je vlada.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi BDP porastao odnosno pao da je u svakom tromjesečju unatrag godinu dana rastao odnosno padao po istoj stopi kao u zadnja tri mjeseca iznosila je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca 0,6 posto.

U ljetnom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 1,0 posto.

Potrošnja kućanstava blago se oporavila pred kraj prošle godine i porasla je za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirala.

Izvoz je pak zamjetno usporio, uz stopu rasta od 1,5 posto u odnosu na ljetno tromjesečje kada je bio porastao za 2,4 posto.

Osobna potrošnja oporavila se pred kraj godine, unatoč jačanju inflacije, budući da je vlada ublažila mjere suzbijanja covida, potaknuvši građane na pojačanu potrošnju ušteda iz razdoblja pandemije. i pomogla kućanstvima s visokim cijenama energije.

Dužnosnici se nadaju da će oporavak potrošnje potrajati dovoljno dugo da pokrije razdoblje do povećanja plaća koje bi trebale ublažiti udaraca visokih cijena hrane i goriva na kućne budžete, napominje Reuters.