drama puna skandala

Japanski ponos izbrisan s burze, čeka ga neizvjesna budućnost. Što se dogodilo Toshibi?

20.12.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Toshiba je u srijedu isključena s kotacije Tokijske burze, nakon pune 74 godine prisutnosti na japanskom tržištu kapitala. Zadnji je to čin drame pune preokreta i skandala koji su srušili jedan od najvećih japanskih brendova

Prisutnost na burzi okončana je jer je grupa investitora preuzela većinski udio u kompaniji. Konzorcij predvođen privatnom investicijskom tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP) kupio je 78,65 posto njezinih dionica.

Preuzimanje vrijedno 14 milijardi dolara stavilo je Toshibu u domaće ruke nakon dugotrajnih borbi s inozemnim igračima koji su paralizirali poslovanje proizvođača baterija, čipova te nuklearne i obrambene opreme.

Tvrtka će 'sada poduzeti velik korak prema novoj budućnosti s novim dioničarom', prenosi Reuters.

Korijeni tvrtke Toshiba sežu u 1875. godinu, kad je počela kao proizvođač telegrafske opreme. Toshibinim dionicama počelo se trgovati u svibnju 1949., kada je Tokijska burza ponovno otvorena nakon izlaska Japana iz razaranja Drugog svjetskog rata. Godine 1985. kompanija je lansirala ono što je opisala kao 'prvo prijenosno računalo za masovno tržište na svijetu'.

Njezini odjeli sežu od kućne elektronike do nuklearnih elektrana, a desetljećima nakon Drugog svjetskog rata bila je simbol gospodarskog oporavka zemlje i njezine tehnološke industrije. Međutim tvrtka sa sjedištem u Tokiju posljednjih godina suočila se s nizom velikih prepreka.

Tako je 2015. priznala da je precijenila dobit za više od milijardu dolara tijekom šest godina i platila kaznu od 7,37 milijardi jena (47 milijuna dolara), što je u to vrijeme bilo najviše u povijesti Japana. Dvije godine kasnije otkriven je velik gubitak u američkom poslovanju s nuklearnom energijom, Westinghouseu, uz otpis od 700 milijardi jena.

  • +21
Toshiba najavila prijenosnik Portégé Z20t Izvor: Promo fotografije / Autor: Toshiba

Kako bi izbjegla bankrot, Toshiba je 2018. prodala posao s memorijskim čipovima, smatran krunskim draguljem u njezinom portfelju.

Otada je uprava kompanije primila nekoliko ponuda za preuzimanje, uključujući onu britanskog fonda CVC Capital Partners 2021. godine, koja je odbijena. Iste godine utvrđeno je da je bila u dosluhu s japanskom vladom kako bi suzbila interese stranih ulagača.

Iako nije jasno kakav će oblik Toshiba u konačnici preuzeti pod novim vlasnicima, očekuje se da će se izvršni direktor Taro Shimada, koji ostaje na funkciji, usredotočiti na digitalne usluge visoke marže.

'Toshibine poteškoće u konačnici su uzrokovane kombinacijom loših strateških odluka i loše sreće', rekao je Damian Thong, voditelj japanskog istraživanja u Macquarie Capital Securitiesu.

'Nadam se da će prilikom prodaje Toshibina imovina i ljudski talent pronaći novi dom u kojem se može osloboditi njihov pun potencijal.'

Japanska vlada nastavit će pažljivo pratiti što se događa s kompanijom jer zapošljava oko 106.000 ljudi, a neke od njezinih operacija smatraju se ključnima za nacionalnu sigurnost.