potvrdio premijer

Japan se vraća nuklearnoj energiji kako bi smanjio ovisnost o ruskoj nafti: 'Jedan reaktor kao milijun tona LNG-a'

05.05.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Japanski premijer Fumio Kishida u četvrtak je rekao da će zemlja početi koristiti nuklearne reaktore da pomogne smanjiti svoju, ali i ovisnost drugih zemalja o ruskim energentima. Japan je postao ovisniji o ruskom plinu otkad je ugasio vlastite nuklearne reaktore nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine kad su potres i cunami izazvali taljenje reaktora, izazvavši katastrofu u sjeveroistočnoj regiji.

No uz izbore u srpnju i rast cijena energije koji pogađa glasače, Kishida je rekao da će nuklearna energija biti dio buduće energetske politike zemlje.

Rekao je da će Japan širiti izvore iz kojih dobavlja energiju, promovirati obnovljivu energiju i koristiti nuklearnu energiju. "Iskoristit ćemo nuklearne reaktore sa sigurnosnim jamstvima i doprinijeti svjetskom smanjenju ovisnosti o ruskoj energiji", rekao je Kishida publici u financijskom okrugu Londona.

"Pokretanje samo jednog postojećeg nuklearnog reaktora imalo bi jednak učinak kao milijun tona novog LNG-ja (ukapljenog prirodnog plina) godišnje na globalnom tržištu".

Više nego desetljeće nakon što su u ožujku 2011. godine potres i cunami uzrokovali najveću nuklearnu krizu nakon Černobila, nuklearna energija ostaje teško pitanje u Japanu, gdje je samo nekoliko od 30-ak nuklearnih elektrana u pogonu.

No veći dio javnosti i tvrtki želi da vlada ponovno pokrene nuklearne reaktore kako bi se zajamčila energetska sigurnost, nakon što su ukrajinska kriza i porast energetskih troškova utjecali na promjenu mišljenja.

Kishida je u Londonu rekao da zemlja ima za cilj postići karbonsku neutralnost do 2050. godine i smanjiti emisije stakleničkih plinova za 46 posto do 2030. godine.