PRIZNANJE PREMIJERA

Japan godinama 'prilagođavao' statistička izvješća o građevinskom sektoru

15.12.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Japanska vlada godinama je "prilagođavala" podatke o narudžbama u građevinskom sektoru, priznao je u srijedu premijer Fumio Kishida, iako je njihov utjecaj na izračun BDP-a vjerojatno bio skroman.

Kishida je priznao netočne objave na sjednici parlamenta, nakon što je list Asahi izvijestio da je ministarstvo prostornog uređenja, infrastrukture i turizma od 2013. godine "prilagođavalo" podatke koje mu je dostavljalo oko 12.000 tvrtki u građevinskom sektoru.

Ministarstvo preko tijela lokalne vlasti prikuplja mjesečne podatke o državnim i privatnim narudžbama u građevinskom sektoru, čija je vrijednost u fiskalnoj 2020. godini iznosila 80.000 milijardi jena (700 milijardi dolara), i potom ih uključuje u izračun BDP-a.

Tvrtke koje bi kasnile s dostavom mjesečnih podataka zbrajale bi ih i slale naknadno u objedinjenom izvješću, piše Ashi, a ministarstvo bi u takvim slučajevima naložilo lokalnim vlastima da prilagode brojke i prikažu ih kao rezultat za posljednji mjesec.

“Žalosno je što se tako nešto događalo. Vlada će u najkraćem mogućem roku ispitati kakve korake može poduzeti kako se incident ne bi ponovio”, rekao je Kishida.

Dodao je i da su rezultati "poboljšani" od siječnja 2020. te da prilagodbe nisu izravno utjecale na podatke o BDP-u za fiskalnu 2020. i 2021. godinu.

Podaci su se prilagođavali do ožujka ove godine, piše japanski list, i ministarstvo je time možda kršilo zakon.

Nije jasno zašto ih je vlada odlučila "prilagoditi" ni u kojoj su mjeri "prilagođeni" podaci utjecali na izračun BDP-a, ističe Reuters. Analitičari procjenjuju da njihov utjecaj neće biti velik jer je riječ o malim kompanijama.

"Najveći problem nije utjecaj na BDP sam po sebi već narušena vjerodostojnost (službene) statistike", istaknuo je ekonomist Mizuho Research and Technologiesa Saisuke Sakai.