TEŠKE OPTUŽBE IZ SPLITA

'Jakovina pogoduje Todoriću i uništava dalmatinske maslinare'

08.11.2012 u 14:02

Bionic
Reading

'Ministarstvo poljoprivrede u sprezi s tvrtkom Zvijezda krši zakone i pravilnike koje je samo donijelo, pogoduje tajkunu Ivici Todoriću i sustavno uništava dalmatinsko maslinovo ulje', teška je optužba koju su iz Splita uputili čelnici Saveza uljara i maslinara Hrvatske. Prekipjelo im je zbog odugovlačenja i nepravilnosti u procesu dodjele znaka izvornosti dalmatinskom ulju, koji traje punih šest godina, te tvrde da od toga jedino Todorić ima koristi – dok su na gubitku potrošači, država i Dalmacija, gdje se proizvede dvije trećine od ukupne hrvatske proizvodnje maslinovog ulja

Znak izvornosti je najviši mogući stupanj zaštite i u trenutku kada se odobri postaje javno dobro kojim se može koristiti svaki maslinar i uljar koji se pridržava propisanih normi. Dalmatinskim maslinovim uljem moglo bi se nazvati samo ono koje je napravljeno od maslina ubranih u dalmatinskim maslinicima, prerađeno u uljarama u Dalmaciji i punjeno isključivo na tom području, što je iznimno važno i zbog ulaska u Europsku uniju jer se u tom trenutku očekuje poplava sličnih uvoznih proizvoda.

Upravo Todorićeva Zvijezda danas proizvodi ulje pod nazivom 'Old Dalmatia', no ono se puni u Istri, pa je postupak dodjele znaka izvornosti opstruirala nizom navodno besmislenih prigovora, koji su pored toga upućeni nakon zakonskog roka. Zanimljiva je činjenica da druga tvrtka povezana s Agrokorom, Agrolaguna, na primjeru istarskog ulja radi potpuno suprotno i zalaže se za dodjelu znaka izvornosti.

'Postupak smo pokrenuli prije šest godina, prije godinu dana predana je sva dokumentacija koja je ocijenjena potpunom i zadovoljavajućom, no onda ulazi u igru Zvijezda i podnosi prigovor izvan zakonskog roka. Povjerenstvo ga odbacuje, ali onda potpuno protuzakonito dozvoljava da se ipak dopuni. Čak i doministar Luka Čuljak potvrdio nam je da je to povjerenstvo pod istragom zbog pogrešaka u radu, no svejedno se i dalje otvoreno krši zakon', upozorava predsjednik zajednice uljara i maslinara Ivica Ljubenkov.

'Organizirani su nekakvi sastanci mirenja na kojima je Zvijezda predlagala da se umjesto znaka izvornosti zatraži zaštita zemljopisnog porijekla, što je niži stupanj zaštite i odgovara jedino toj tvrtki. Mi radimo u javnom interesu, a Ministarstvo nas sprečava!', tvrdi Ljubenkov. U spornom povjerenstvu, inače, sjede predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

'Izvorni proizvodi su oni s dodanom vrijednosti, koji potrošačima garantiraju da znaju što kupuju. Dodjelom ovog znaka legalizirala bi se sva prodaja koja danas izmiče, smanjilo sivo tržište i potaknula proizvodnja. Nevjerojatno je da od 12 analiziranih ulja koja se prodaju po trgovačkim centrima čak osam uopće ne zadovoljava ni minimum kriterija!', dodao je Ljubenkov.

'Zbog interesa moćnog koncerna radi se šteta malim proizvođačima, neka Zvijezda objavi koliko ulja je otkupila u Dalmaciji i koliko ga je ovdje prodala!', pozvao je Ante Matić, dok je Zlatko Burić u ime maslinara otoka Šolte poručio da Todorić sprečava dodjelu znaka izvornosti jer ne želi podvrgnuti svoje ulje kontroli i proizvoditi pod istim uvjetima kao u cijeloj Dalmaciji.

'Je li to zbog toga što želi jeftina ulja iz uvoza prodavati kao dalmatinska?, pita Burić.

Uljari i maslinari pokrenuli su potpisivanje velike peticije za spas dalmatinskog maslinovog ulja i protiv ponašanja Ministarstva poljoprivrede, a najavljuju da su spremni i na sudski postupak 'kojega bi i početnik s lakoćom dobio'.

Na teške optužbe iz Splita tportal je zatražio reakcije Ministarstva poljoprivrede i koncerna Agrokor, no još uvijek ih očekujemo.