državni brodar

Jadrolinija slavi 75. obljetnicu, imaju ambiciozne planove

20.01.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Nacionalni putnički brodar Jadrolinija u četvrtak obilježava 75 godina postojanja, jer je na današnji dan, 20. siječnja 1947., udruživanjem više manjih brodara osnovano brodarsko poduzeće tada nazvano Jadranska linijska plovidba

Jadranska linijska plovidba imala je isprva flotu koja se sastojala od 41 broda, a tijekom 75 godina u bijeloj floti plovila su 184 broda.

Iz Jadrolinije navode da se ta tvrtka neprestano prilagođavala, odgovarajući na razne izazove te da ju bogato iskustvo i duga tradicija, u kombinaciji s neprestanim ulaganjima u razvoj poslovanja, već više od pola stoljeća pozicioniraju kao lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu.

Ističu da Jadrolinija isti smjer zadržava u 2022. - ulaganjima u razvoj flote, digitalizaciju poslovanja, razvoj usluga i sklapanjem strateških partnerstva.

Jadrolinijina flota sada ima 54 broda, od čega 10 katamarana, četiri klasična putnička broda, tri trajekta za međunarodne plovidbe te 37 trajekata za lokalnu plovidbu.

Ti brodovi plove na 37 lokalnih i dvije međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu, a većinu linija održava cijele godine.

Najfrekventnije linije tijekom sezone održava 24 sata, uz gotovo 600 polazaka na dan.

Jadrolinija je, kažu iz te tvrtke, i tijekom pandemijskih godina pokazala mogućnost prilagodbe i brze reakcije te je nastavila povezivati kopno i otoke.

  • +5
Jadroliniji starci Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

U 2021. je započeo trend oporavka te je ostvareno 85 posto prometa iz rekordne 2019. i 40 posto više od prometa nego 2020.

Sigurnost posade i putnika ostaje prioritet, kao i potvrda opravdanosti lani dobivene nacionalne oznake „Stay Safe in Croatia“, naglašavaju iz Jadrolinije.

U posljednjih pet godina Jadrolinijinoj floti su pridružena četiri trajekta - Faros, Ugljan, Lošinj i Otok Pašman te moderni katamaran Jelena.

Sada se radi na pripremi projekata novih brodova, koji bi uključivali zelene tehnologije pa je s tim ciljem dogovorena suradnja na području zelenih i hibridnih tehnologija s Lürssen Design Centrom Kvarnera.

Iz Jadrolinije još ističu da posljednjih nekoliko godina ulažu u digitalizaciju i modernizaciju poslovanja, rade na razvoju komunikacije s putnicima uvođenjem usluga bookinga na trajektnim linijama i mobilne aplikacije mJadrolinija, a priprema se i nova, moderna web stranica.

Predsjednik Uprave David Sopta izjavio je u povodu 75. obljetnice da Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti.

“Težimo izvrsnosti na svim područjima – obnovi flote modernijim plovilima, ulaganjima u zelenu energiju, povećanju učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanju zadovoljstva putnika razvojem kvalitete usluga,” rekao je Sopta.