HNS UPOZORAVA

'Izvoznoj privredi nedostaje podrška države'

20.04.2011 u 16:28

Bionic
Reading

Ključ našeg programa je gospodarstvo – stvaranje novih vrijednosti i povećanje zaposlenosti, istaknuo je Zlatko Koračević, saborski zastupnik i koordinator HNS-a za III. izbornu jedinicu, predstavljajući glavne odrednice izbornog programa HNS-a u spomenutoj izbornoj jedinici

'Gospodarstvu se mora dati prilika da počne disati, posebno radno intenzivnom gospodarstvu, kakvo je ovo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Za oživljavanje proizvodnje i rast zapošljavanja nužna je i podrška države, koja sada izostaje. Izvoznoj privredi treba konkretna podrška, koja uključuje i aktivne mjere poticanja', smatra Koračević

Sukladno tome, najavio je da će koalicija 'Savez za promjene' nakon parlamentarnih izbora izmijeniti Zakon o poticanju ulaganja. Koalicija se, kako je upozorio Koračević, zalaže i za uspostavu racionalne te efikasne države. Tako namjerava kroz decentralizaciju i uspostavu regija omogućiti veći porezni prihod općinama, gradovima i županijama, kako bi one, samostalno, vlastitim sredstvima te sredstvima iz fondova Europske unije, mogle upravljati svojim razvojem.

'Varaždinska županija najviše proizvodi i izvozi, a ništa od toga nam se ne vraća. Iako je vladajuća koalicija 2008. godine, prije izbora, obećala da će prihodi općinama, gradovima i županijama biti uvećani s 10 na 20 posto, ništa od toga nije realizirano. HNS stoga insistira na tome da se taj postotak poveća na 20 posto, jer bi u takvoj raspodjeli i mnoge općine i gradovi imali veću mogućnost prosperiteta, i traži da se ukine neodrživ model po kome sada 91 posto svih poreznih prihoda završava u državi, dok samo devet posto ostaje općinama, gradovima i županijama', ustvrdio je varaždinski župan Predrag Štromar, naglasivši da Vlada svoj proračun puni na račun općina, gradova i županija, čiji su proračunski prihodi smanjeni.

POVEZIVANJE KRAPINE I VARAŽDINA

'Vjerujem da nas dijele mjeseci od početka rada na cestovnom povezivanju dva velika grada u našoj regiji - Krapine i Varaždina, i to izgradnjom brze ceste, koja bi konačno riješila problem loše prometne njihove povezanosti', naglasio je Milorad Batinić, predsjednik Županijske organizacije HNS-a, koji je među prioritetima izdvojio izgradnju zgrade Kirurgije varaždinske Opće bolnice, nastavak izgradnje škola i dječjih vrtića.

U sklopu podrške gospodarstvu u III. izbornoj jedinici, čelnici HNS-a najavili su da će se posebno usredotočiti na stvaranje uvjeta za razvoj zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma, ali i na oživljavanje konkurentne poljoprivredne proizvodnje i malih poljoprivrednih gospodarstava, koja su važna za oživljavanje cijelog ruralnog prostora.

'HNS će nastaviti stvarati uvjete za daljnju podršku obrazovanju, i to kroz besplatni prijevoz, završetak procesa koji će osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu te poticanje izvrsnosti', najavio je Koračević, dok je Štromar dodao da će se 'promjenom vlasti na državnoj razini organizirati besplatni prijevoz za sve srednjoškolce'.