BANKARI PORUČILI HUPOVCIMA

Izvoz i turizam nas drže, a ako poklekne EU - bit će gadno!

06.10.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Malo čega optimističnog moglo se u četvrtak čuti prilikom druženja bankara iz Erstea i poslodavaca na tradicionalnom radnom ručku HUP-a. Iduća godina za domaće gospodarstvo neće biti ništa bolja od ove, s tim da postoji opasnost da nam bude još i gore u slučaju da eskalira kriza u EU

Trenutni ekonomski rast koji ima Hrvatska, istaknuo je glavni ekonomist Erstea Alen Kovač, u najvećoj mjeri ovisi o izvozu roba i usluga (turizam), dok je domaća potražnja slaba.

Upozorio je da će fiskalna disciplina države biti ključna u narednim godinama. Najveći problem Hrvatske je, ističe, spor ekonomski rast i visok proračunski deficit, iako fiskalna slika i nije tako alarmantna kad se uspoređujemo sa zemljama u široj regiji.

Kovač se u svom izlaganju osvrnuo i na česte povike da jedino banke i dalje imaju velike profite bez obzira na krizu.

'Povrat na kapital domaćeg bankarskog sektora u 2010. bio je između 6,5 posto i sedam postošto je usporedivo sa Srbijom. To je nešto više od Mađarske i Slovenije, ali tamo je država uvela porez na banke. Povrat je niži kad se uspoređujemo s Češkom, Slovačkom i Poljskom, i u globalu se može reći da se nalazimo u zlatnoj sredini', naveo je Kovač, dodajući da je tih 6,5 posto jednak prinosu na državne obveznice, što je daleko manje rizičan posao od bankarskog.

Član Uprave Erstea Boris Cetner poručio je okupljenim poduzetnicima da trenutne kamatne stope ne mogu biti niže jer je visoka cijena rizika države i cijena depozita koje banke plaćaju HNB-u.

Pozvao je gospodarstvenike koji imaju potrebu za reprogramom kredita da s time ne otežu, da dođu u banku sa spremnim poslovnim planom restrukturiranja jer zbog obaveza prema središnjoj banci ne mogu pomoći onima koji s plaćanjem kasne više od 90 dana.

Predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić najavio je da će u što većoj mjeri nastojati iskoristiti predizborno vrijeme kako bi stisnuli političare. Prvi kvartal iduće godine, smatra, bit će ključan i on će odrediti trend za naredne četiri godine. U Udruzi čak razmišljaju da zatraže osnivanje posebnog ministarstva za srednje i malo poduzetništvo.