POLITIČARI IH PREVESLALI

Izigrani javni ovršitelji mogli bi tužiti državu

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 13.01.2012 09:37
  • Objavljeno 23.12.2011 u 11:12
Konstituirajuća sjednica sedmog saziva Sabora (18)

Konstituirajuća sjednica sedmog saziva Sabora (18)

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Sedamdesetak javnih ovršitelja koji su trebali početi s radom od 1. siječnja pokušat će dogovoriti zajednički stav prema odluci Sabora da odgodi primjenu Ovršnog zakona do 1. srpnja iduće godine. Mnogi od njih našli su se u nezavidnom položaju jer su dali otkaze i zakupili poslovne prostore u uvjerenju da ih čeka novi posao

Vedran Vidmar, javni ovršitelj u Velikoj Gorici, rekao nam je da među njima traju konzultacije nakon čega bi trebao uslijediti sastanak na kojem će pokušati dogovoriti jedinstven stav. Potom se nadaju susretu s novim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem

Iako imaju pravo sudskim putem tražiti naknadu štete od države, Vidmar kaže da je prerano o tome govoriti i da se on nada da će se naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Srećom, on nije napustio dosadašnji posao savjetnika na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te je u puno boljoj situaciji od nekih svojih kolega su sada ostali ni na nebu ni na zemlji. Među njima ima i odvjetnika koji su se morali ispisati iz Odvjetničke komore kako bi mogli raditi kao javni ovršitelji. Ponovni upis košta paprenih pet tisuća eura.

'Jedini razlog zbog čega je došlo do odgode je medijski pritisak i ulizivanje biračima! Ovlasti javnog ovršitelja jednake su onima koje su imali sudski ovršitelji, čak su i nešto manje. Prilikom ovrhe sudski ovršitelji su mogli odmah ući u kuću i stan, a mi trebamo tražiti dozvolu od suda. Isto tako, nije istina, što mediji često ističu, da dužnike možemo doslovce skinuti do gole kože, jer odjeća prema zakonu ne može biti predmet ovrhe. Iz ovrhe je izuzeto sve ono što nekome treba za život, kao na primjer poljoprivrednicima traktori i strojevi. Ali o tome se ne piše!' ogorčeno za tportal kaže jedan od nesuđenih ovršitelja koji je želio ostati anoniman.

U samom biranju javnih ovršitelja nije bilo nikakve tajnosti, na čemu također inzistiraju pojedini mediji, već je u većini dnevnih listova bio objavljen javni natječaj, upozorava naš sugovornik.

Pogrešna je i tvrdnja da će se ovršitelji naplaćivati od zaplijenjene i na dražbi prodane robe što navodi na zaključak da će im zbog toga biti u interesu da što više oderu dužnika.

'Vjerovnik koji pokreće ovrhu preuzima rizik na sebe i on po određenoj tarifi plaća ovršitelja prije nego što je ovrha napravljena. Novac koji se dobije od prodaje na javnoj dražbi ide u potpunosti vjerovniku, a ako je iznos veći od potraživanja, ostatak se vraća dužniku. Sve to lijepo piše u Ovršnom zakonu!' ističe naš sugovornik.

Uvjeren je da će 1. srpnja Ovršni zakon stupiti na snagu, ali se boji da će se ići u njegove izmjene što će čitav posao za javne ovršitelje učiniti neisplativim.

Zanimljivo je da je Kukuriku koalicija podržala izmjene ovršnog zakonodavstva i da su oba, Zakon o izmjenama Ovršnog zakona, odnosno prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima, prilikom glasovanja u Saboru u studenom prošle godine prihvaćena gotovo jednoglasno, 111 glasova za, četiri suzdržana i nitko nije bio protiv.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi