STATISTIKA FINE

Izgubljena 2015: Bankari i Ina natukli najveće gubitke

20.05.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Dok su ranijih godina domaće banke dominirale listom najuspješnijih domaćih poduzeća, u 2015. bankarska elita preselila se na listu najvećih gubitaša

U društvu deset kompanija koje su lani izgubile najviše novca čak je pet banaka. Loši, nenaplativi krediti i konverzija kredita u švicarskim francima učili su svoje. Trošak konverzije procjenjuje se na oko šest milijardi kuna, a samo lani banke su se riješile loših kredita u vrijednosti oko tri milijarde kuna, što je sasvim dovoljno da se cijeli sektor gurne i minus.

Prema podacima Fine, Hypo banka je na čelu liste gubitnika s minusom od 2,4 milijarde kuna. Godinu dana ranije, ta banka koja prolazi kroz bolno restrukturiranje, ostvarila je dobit od sedam milijuna kuna. Milijardu kuna izgubio je i Heta Asset Resolution, takozvana loša banka u koju su izdvojeni nekretninski projekti koje je financirao Hypo.

Zagrebačka banka, najveća hrvatska banka, u 2014. radila je s dobiti od milijardu i pol kuna, čime je zasjela na vrh liste uspješnih poduzeća. U 2015., Adris grupa detronirala je Zabu koja je zauzela peto mjesto na listi najneuspješnijih s gubitkom od 662 milijuna kuna.

Dvostruko veći gubitak u 2015. zabilježila je Erste banka, dok su na listu došli i Raiffeisen s 311 milijuna kuna gubitka te Sberbank s minusom od 246 milijuna kuna.

Znatan gubitak Ine

Drugi najveći gubitnik na ljestvici je najveća naftna kompanija – Ina. Ona je lani poslovala s milijardu i pok kuna gubitka. U samoj Ini objašnjavaju kako je njihov rezultat zapravo pozitivan, a veliki gubici posljedica otpisa imovina, rata u Siriji i niskih cijena nafte.

Loša godina je i iza Crosca koji se našao u gubitku od 353 milijuna kuna. Jedan od najvećih domaćih izvoznika, Boxmark Leather izgubio je 272 milijuna kuna, unatoč tome što su lani izvezli robe u vrijednosti višoj od dvije i pol milijarde kuna.

Na samom kraju, treba spomenuti i brodogradilište Uljanik koje je poslovalo s minusom od 247 milijuna kuna. Ipak, u Upravi Uljanika vlada optimizam jer to brodogradilište ima narudžbe vrijedne više od milijardu dolara.

Ukupni gubitak deset promatranih tvrtaka u 2015. iznosio je 8,3 milijarde kuna. Deset najlošijih u 2014. izgubilo je 5,3 milijarde kuna, od čega je dvije milijarde otpalo samo na Heta Asset Resolution i Atlantsku plovidbu.