MUKE S DUGOVIMA

Izdavač traži spas: Algoritam ušao u predstečajnu nagodbu

08.05.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Lanac knjižara Algoritam završio je u predstečajnoj nagodbi. Vlasnik Algoritma Neven Antičević zatražio je 30. travnja predstečaj, a prema podacima Fine dugovi Algoritma iznose 30 milijuna kuna

Prema podacima koje je Algoritam dostavio Financijskoj agenciji vidljivo je da su mu poslovni prihodi u prošloj godini pali za čak 40 posto, s 82 na 49 milijuna kuna. Gubitak je smanjen sa šest na 4,8 milijuna kuna u 2014. godini.

Neven Antičević za tportal.hr zasad nije želio komentirati razloge za pokretanje predstečaja.

Kratkoročne obveze tog maloprodajnog lanca porasle su lani za 7,7 milijuna kuna i iznose 41,7 milijuna kuna. Najveći dio kratkoročnog duga otpada na dug dobavljačima u iznosu 25,7 milijuna kuna te kredite bankama u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

Ukupne dugoročne obveze Algoritma lani su smanjene za 4,6 milijuna kuna te su krajem godine vrijedile 36,8 milijuna kuna.

Podsjetimo, gospodarska kriza posebno je pogodila izdavaštvo. Algoritam je prvi od velikih igrača koji je spas potražio u predstečaju, a jedan od načina na koji su izdavači pokušali spasiti poslovanje bilo je i povezivanje maloprodajne mreže Algoritma, Profila i Mozaika.