PREVARA OKO ROBNE KUĆE

Iz Zabe su upozoravali Varteks na Signum grupu

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 09:47
  • Objavljeno 03.09.2010 u 09:03
Zagrebačka banka

Zagrebačka banka

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Da je u pokušaju kupnje Varteksove riječke robne kuće mogla biti prevarena banka, potpuno je neutemeljena tvrdnja, odgovorili su nam u Zagrebačkoj banci na pitanja o propaloj kupoprodaji atraktivnog objekta varaždinske kompanije do kojeg je na sumnjiv način pokušala doći riječka Signum grupa

Signum grupa, kao što se upozoravalo još početkom ove godine, osnovana je tek 2008. godine, i to sa 20 tisuća kuna temeljnog kapitala. No zato je registrirana za niz djelatnosti: od ulaganja i nautike do dizajna i zaštitarskih poslova, a bavi se i posredovanjem te trgovinom, i to, kao se isticalo na web stranicama poduzeća, 'luksuznih nekretnina, automobila ili jahti, ali što je najvažnije od svega - pokazat ćemo kako i doći do novca kojim ćete si sve to moći i priuštiti'!

Među više ponuda za City Centar Rijeka krajem prošle godine u Varteks je stigla i ona upravo tog malo poznatog riječkog poduzeća koje je nudilo najviše - 8,35 milijuna eura - odnosno više od četiri tisuće eura po četvornom metru.

'Upravo smo mi upozorili Varteks, kao svojeg klijenta, da se ne može osloniti na ponuđeno dostavljeno osiguranje i garanciju tvrtke Signum grupa s kojom Zagrebačka banka nikada nije imala nikakav poslovni odnos niti kontakt, pa nismo ni mogli biti prevareni', ističu u Zagrebačkoj banci te upozoravaju da su kontaktirali isključivo s varaždinskom kompanijom kao svojim klijentom.

Usprkos takvom upozorenju i nizu drugih dvojbenih detalja oko Signum grupe, Varteks je 14. prosinca prošle godine potpisao kupoprodajni ugovor s gotovo nepoznatom riječkom tvrtkom koja je  trebala isplatiti iznos od 61 milijun kuna u tri godišnje rate. Međutim, iako je predbilježba prava vlasništva izvršena 24. prosinca prošle godine, problem je nastao već kod plaćanja prve rate.

Naime, do 1. ožujka ove godine Signum grupa trebala je uplatiti 5200 eura te pribaviti bankarsku garanciju od 1,6 milijuna eura, nakon čega bi mogla stupiti u posjed i slobodno raspolagati nekretninom. Međutim, to nije napravljeno ni u svibnju, kako su utvrdili revizori.  Alen Cutvarić, direktor Signum grupe, opravdavao je izostanak uplate nepravovremenim iseljenjem Varteksa, dodajući da je s Varteksom postignut dogovor oko novih 'rokova i drugih stavki iz ugovora'.

Međutim, to se sada pokazalo netočnim. Varteks ne samo da je raskinuo ugovor i prikupio nove ponude, nego je prijavio i pokušaj prevare, sudeći po obavijesti iz Varteksa objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, kao i informacijama iz primorsko-goranske policije. Ako je uistinu tako, onda je poslovodstvo Varteksa na najbolji način pokazalo neutemeljenost nagađanja da iza prodaje riječke robne kuće gotovo nepoznatoj Signum grupi stoje interesi pojedinaca iz same kompanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi