DIREKTOR VALAMAR LACROME

Ivica Sabljić novi je predsjednik UPUHH-a

20.04.2016 u 22:43

Bionic
Reading

Novi predsjednik hotelijerske udruge UPUHH je Ivica Sabljić, direktor hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, odlučeno je u srijedu na izbornim skupštinama Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Kako su izvijestili iz te udruge, dosadašnji je predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar, nakon šestogodišnjeg obnašanja te funkcije, odlučio da se ne kandidira za mjesto predsjednika no ostaje u izvršnom odboru UPUHH-a

Na održanim izbornim skupštinama, odabran je novi predsjednik UPUHH-a, Ivica Sabljić, jedan od osnivača HUH-a, čiji je UPUHH pravni slijednik, a istovremeno i direktor hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, navodi se u priopćenju.

Iz UPUHH-a su izvijestili da je u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu održan okrugli stol s temom 'Sezonska radna snaga u hotelima- potrebe i nedostaci', a kojemu su bili nazočni i ministar turizma Anton Kliman i pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Mario Bebić.

'UPUHH je prikupio i obradio podatke koje pokazuju da trenutno u Hrvatskoj postoj manjak od minimalno 4000 sezonskih radnika, a hotelski sektor Republike Hrvatske ukupno zapošljava trenutno 12.000 sezonskih radnika. Najviše su izraženi nedostaci kod proizvodno uslužnih zanimanja u ugostiteljstvu, posebno kod radnih mjesta konobara i kuhara. S obzirom na manjak educiranog proizvodno uslužnog osoblja, Hrvatski zavod za zapošljavanje obećao je omogućiti direktan kontakt hotelijera s osobama educiranima isključivo za potrebe zapošljavanja sezonskih radnika po hotelima', navodi se u priopćenju i najavljuje da takav oblik suradnje započinje već sutra kada će hotelske tvrtke kroz komunikaciju s glavnim uredom Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske iskazati svoje realne potrebe.

Najavljuje se također kako će za sljedeću sezonu 2017., Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s Ministarstvom turizma, Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osmisliti program zapošljavanja kroz sustav prekvalifikacija postojećih nezaposlenih na Zavodu.

Iz Udruge prenose i poruku ministra Klimana kako turizam kao glavni generator državnog budžeta treba imati maksimalnu administrativnu i operativnu podršku Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na prigodnoj svečanosti danas je osam hrvatskih toplica dobilo certifikate 'Održive toplice i terme', a nakon što su, kako ističu iz UPUHH-a, kroz višemjesečno certificiranje potvrdili da u svim poslovnim procesima primjenjuju zelene i standarde održivosti.

Od ukupno 11 toplica u Hrvatskoj, prve certifikate održivosti dobilo je osam toplica i termi - Sv. Martin na Muri, Terme Tuhelj, Varaždinske Toplice, Lječilište Veli Lošinj, Terme Jezerčica, Istarske Toplice, Bizovačke Toplice i Daruvarske Toplice.