TPORTALOVA ANALIZA

Istražili smo sve što trebate znati o beskontaktnom plaćanju

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 21:57
  • Objavljeno 21.10.2019 u 21:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Wavebreak / Profimedia

Novi oblici plaćanja sveli su korištenje gotovine na minimum, a u posljednje vrijeme najveći porast bilježi beskontaktno plaćanje. Provjerili smo koje su prednosti ove vrste plaćanja, koliko se proširilo u Hrvatskoj i koje banke nude najveći izbor

Prema istraživanju MasterIndexa, korištenje beskontaktnog plaćanja povećalo se za osam puta i trenutno ga upotrebljava 81 posto vlasnika platnih kartica. Taj je udio još veći među najmlađim ispitanicima i onima s višim prihodima.

Beskontaktno plaćanje najčešće se odvija u supermarketima, lokalnim dućanima i na benzinskim postajama, a njegova glavna prednost pred ostalim oblicima plaćanja odnosi se na brzinu i jednostavnost.

Većina debitnih i kreditnih kartica novije generacije ima ugrađene čipove koji omogućuju beskontaktno plaćanje. U pravilu je za iznose do 100 kuna dovoljno samo prisloniti karticu na POS-ov uređaj, a za više iznose transakciju treba potvrditi PIN-om.

U inozemstvu se maksimalan iznos transakcije bez PIN-a razlikuje od države do države, a ovisi o dogovorenim limitima na stranim tržištima.

Kada je riječ o sigurnosti, nema razlike između kontaktnog i beskontaktnog plaćanja. Prilikom beskontaktnog plaćanja vrijede najviši sigurnosni standardi kartičnih kuća, što znači da ne postoji mogućnost 'slučajnog plaćanja' jer kartica mora biti prislonjena uz uređaj kako bi se provela transakcija.

  • +5
  • +2

Plaćanje karticom

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Također, jedna kupnja ne može se naplatiti više puta - ako se kartica i prisloni nekoliko puta, transakcija će se provesti samo jednom. Naime, prilikom svake takve transakcije generira se jedinstven sigurnosni kod koji se ne može ponovo upotrijebiti za neku drugu transakciju.

U posljednje vrijeme sve više je u upotrebi beskontaktno plaćanje putem mobilnih uređaja. Riječ je o aplikacijama instaliranima na mobitel koje sadrže podatke s kartica i omogućuju plaćanje prislanjanjem mobitela na POS-ov uređaj. Ovakav način plaćanja razvili su internetski divovi Google i Apple.

Google Pay je namijenjen korisnicima uređaja s Androidom, a Apple Pay korisnicima uređaja s iPhoneom i Apple Watchom. Ovi sustavi mogu se koristiti za plaćanje na POS-ovim uređajima, ali i za internetsko plaćanje. Što se tiče sigurnosti, plaćanje mobitelom sigurnije je od plaćanja karticom jer mobilni uređaji imaju nekoliko različitih načina autorizacije.

Beskontaktno plaćanje omogućuje i Hrvatski Telekom

Beskontaktno plaćanje omogućuje i Hrvatski Telekom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

Od domaćih banaka trenutno Apple Pay i Google Pay na svojim karticama podržava samo Privredna banka Zagreb, a mogu ih aktivirati i korisnici Revoluta.

Na povezivanju svojih kartica s aplikacijama Apple Pay i Google intenzivno rade i ostale banke te se može očekivati široka dostupnost ovih usluga u narednih godinu dana.

Neke banke, poput Zabe, razvile su vlastite mobilne aplikacije koje omogućuju beskontaktno plaćanje putem mobilnog uređaja. Beskontaktno plaćanje omogućuje i Hrvatski Telekom u sklopu cjelovitog bankarskog paketa usluga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!