ANaLIZA TPORTALA

Istražili smo što stoji u pozadini odgode financijskih izvještaja Agrokora

29.09.2017 u 17:51

Bionic
Reading

Nova odgoda objave toliko iščekivanih brojki o pravom stanju imovine i obveza Agrokora potaknula je sumnje o skrivenim namjerama izvanredne uprave, koje potpiruje Ivica Todorić svojom medijskom ofenzivom protiv Vlade

Iz Agrokora su u četvrtak izvijestili da ni koncern ni revizorska kuća PwC još nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe te najavili novi rok za kraj idućeg tjedna.

Kako neslužbeno doznajemo, u petak su trebali biti objavljeni preliminarni izvještaji, koji obuhvaćaju gotovo sve podatke, ali koji ipak nisu potpuno kompletni.  

Privremena uprava navodno je odustala od objave jer, u okolnostima svakodnevnih napada Ivice Todorića, nisu htjeli da kredibilitet cijelog postupka dođe u pitanje.

  • +43
Odgoda revidiranih izvještaja potiče špekulacije o skrivenim namjerama izvanredne uprave Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Kad je riječ o postupku izrade godišnjih financijskih izvještaja, treba znati da same izvještaje priprema uprava društva na temelju utvrđene računovodstvene politike, a revizori na temelju dostupne dokumentacije ocjenjuju realnost i objektivnost brojki prikazanih u izvještajima.

Problem koji se pojavljuje u slučaju Agrokora, a mogao bi biti jedan od razloga stalnih odgoda objave toliko iščekivanih brojki, taj je što financijske izvještaje za 2016. priprema izvanredna uprava, a trebala ih je po logici stvari izraditi uprava koje je u to vrijeme vodila koncern.

Pojedini stručnjaci smatraju da je preuzimanjem te uloge na sebe privremena uprava preuzela i sve rizike u slučaju pogrešaka.  

  • +13
Ivica Todorić optužio je Antu Ramljaka za manipuliranje financijskim izvještajima Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na to je upozorio i Todorić, pokušavajući prebaciti odgovornost za potencijalne gubitke sa sebe na privremenu upravu. 'Prvo i osnovno, bilance izrađuje Uprava Agrokora, a PwC daje mišljenje. Ovo nisu nikakve PwC-ove bilance, nego bilance koje su Knighthead, Martina Dalić i Ante Ramljak dizajnirali da upropaste i jeftino preuzmu Agrokor i njegovu imovinu', napisao je na svom blogu Todorić, dajući do znanja da je revizija trebala ocijeniti njegove izvještaje, a ne izvještaje koje je pripremio Ante Ramljak.

U takvim okolnostima moguće je da direktori pojedinih kompanija u sastavu koncerna, koji su te kompanije vodili i u vrijeme Todorićeva upravljanja, ne žele potpisati nove financijske izvještaje jer im prijeti kaznena odgovornost ako revizija utvrdi da su u ranijim izvještajima namjerno pogrešno prikazivali stanje.

S druge strane, moguće je i da revizori imaju primjedbe na predložene izvještaje, odnosno da podatke interpretiraju na različit način od privremene uprave.

Računovodstveni stručnjak Vlado Brkanić smatra pak da nema ništa sporno u odgodama objave izvještaja i činjenici da ih za reviziju priprema privremena uprava. Pritom napominje da je bivša uprava na čelu s Ivicom Todorićem pripremila financijske izvještaje za 2016., ali ističe da oni nisu bili upotrebljivi.

'Ti izvještaji bili su smeće, što su potvrdili i financijeri', kaže Brkanić, uvjeren da je privremenoj upravi u interesu istinito prikazati stanje u Agrokoru.

Prema njegovu mišljenju, izvanredna uprava i revizorska kuća PwC morali su odraditi golem posao.

'Morali su provjeriti puno dokumentacije i neke stvari ponovno testirati. Priprema izvještaja i revizija potrajala je tako dugo ponajviše zbog obima posla', uvjeren je Brkanić.

Pritom naglašava složenost internih odnosa među kompanijama u sustavu Agrokora jer osim što imaju interne isporuke dobara, međusobno se kreditiraju.

'Sve to postaviti nije nimalo jednostavno. Zbog složenosti i veličine kompanije revizori odgađaju objavu i ne mislim da postoji ikakva druga pozadina', zaključuje Brkanić.

Međutim iz dobro obaviještenih krugova može se doznati da je suradnja između privremene uprave i PwC-a puna napetosti. Navodno, revizori PwC-a pod velikim su pritiskom jer se od njih očekuje potvrda izvještaja, a privremena uprava nije im osigurala sve dokumente potrebne za objektivnu ocjenu.

Zbog svih navedenih problema izvor dobro upućen u cijeli slučaj sumnja da će konačno revidirano izvješće biti objavljeno sljedeći tjedan te očekuje da će usklađivanje podataka potrajati još neko vrijeme.