žrtva politike embarga

Istočna Njemačka strahuje od embarga na rusku naftu: 'Ako se ne osigura izuzeće, gospodarstvo bi se moglo vratiti godinama unatrag'

31.05.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Potpuna zabrana uvoza ruske nafte mogla bi poništiti godine razvoja istočne Njemačke, upozorili su u utorak dužnosnici, kritiziravši plan vlade u Berlinu da zabranu proširi i na naftu iz cjevovoda

Čelnici država i vlada EU-a dogovorili su u noći s ponedjeljka na utorak zabranu uvoza ruske nafte brodovima, popustivši pritisku Mađarske da se odustane od zabrane nafte koja se doprema cjevovodima. No, njemačka vlada poručila je da planira u potpunosti obustaviti uvoz ruske nafte.

'Istočni Nijemci ne smiju biti žrtve politike embarga. Ako su osigurana izuzeća za države EU-a, trebala bi biti dostupna i istočnoj Njemačkoj', rekao je dužnosnik Ljevice zadužen za energetsku politiku Sören Pellmann. 'Ako se ne osigura izuzeće, istočnonjemačko gospodarstvo moglo bi se vratiti godinama unatrag', upozorio je Pellmann.

Rafinerija u Schwedtu, u saveznoj zemlji Brandenburg na sjeveroistoku Njemačke, u većinskom je vlasništvu njemačke podružnice ruske državne energetske tvrtke Rosneft, a naftu dobiva cjevovodom. Gradonačelnica Schwedta Annekathrin Hoppe iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), naznačila je u razgovoru za bavarski radio da bi njezin grad mogao ishoditi dulje prijelazno razdoblje, prije potpune zabrane uvoza ruske nafte. No, u određenom trenutku, Schwedt će morati pronaći alternativne izvore nabave nafte, rekla je Hoppe.