granični spor

Istarski ribari idu kod Tolušića, nemaju pojima što će im ponuditi

04.01.2018 u 08:08

Bionic
Reading

Mnogi istarski ribari danas neće isplovljavati i ići u izlov. Razlog ostanka ribarica u lukama jest sastanak s predstavnicima državnih institucija na kojeg putuju u Zagreb, a nadaju se da će im nakon njega neke stvari biti jasnije...

Jasno je da situacija u kojoj hrvatska policija mora svakodnevno štititi i biti na moru "uz bok" svojim ribarima nije dugoročno održiva i ne štiti ih od kazni koje su Slovenci najavili. Što s kaznama čije iznose većina ne može i ne želi plaćati iz svog džepa svakako će biti jedno od pitanja koje će ribari predstavnicima ministarstava i ostalih institucija danas postaviti. Diego Makovac, ribar iz Savudrije.

"Ne znamo. Stvarno ne znamo što nam oni nude i o čemu će biti taj sastanak. Znamo da je u vezi granice, ali ne znamo ništa konkretno", zaključio je.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u čijem će ministarstvu sastanak biti održan nije htio o konkretnim mjerama, samo je najavio sastanak.

"Zajedno s ministarstvom vanjskih poslova i ministarstvom unutarnjih poslova i vidjet ćemo. Vjerujem da ćemo i tu naći neko normalno i korektno rješenje", rekao je Tolušić. I Danilo Latin iz ceha ribara Bujštine će na sastanak u Zagreb, a kaže da je za sada zadovoljan načinom na koji hrvatska policija štiti ribare, no trajnije rješenje je potrebno.

  • +15
Prosvjed ribara u Piranskom zaljevu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

"Svaki pokušaj postupanja prema hrvatskim ribarima je bio spriječen", rekao nam je Latin. Europska komisija pozvala je i jučer Sloveniju i Hrvatsku da nastave s konstruktivnim dijalogom oko granice i "izbjegavaju bilo kakav potez koji bi naškodio bilateralnim razgovorima koji su u tijeku".

"Komisija i dalje ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenila konačna odluka koju je dobio Arbitražni sud", rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.