ŠOPING U SUSJEDSTVU

Isplati li vam se potegnuti preko granice u beogradsku Ikeu?

10.08.2017 u 09:51

Bionic
Reading

U blizini Beograda danas se otvara prva Ikeina robna kuća u Srbiji. Tim povodom provjerili smo isplati li se našim sugrađanima skočiti u šoping preko granice

Nakon otvaranja jubilarne 400. robne kuće švedskog trgovinskog diva, mnogim našim sugrađanima beogradska Ikea bit će bliža od zagrebačke. Evo na što trebate obratiti pažnju ako se neodoljive stvarčice za dom odlučite kupiti kod susjeda.

Odlazak u šoping u Srbiji može vam se isplatiti zbog potencijalno nižih cijena (cjenovna politika beogradske Ikee još nije poznata), ali i mogućnosti povrata PDV-a. Međutim, morate paziti da vas ne zakači carina i PDV na hrvatskoj strani granice.

Pravo na povrat petine novca

Hrvatski građani koji šopingiraju u Srbiji imaju pravo na povrat PDV-a od 20 posto na robu u vrijednosti iznad 150 eura (uključujući PDV) u dinarskoj protuvrijednosti.

  • +5
Završni radovi uoči otvorenje Ikee u Vrčinu pored Beograda Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Uvjet je da se carinskim službenicima dostavi uredno popunjeni obrazac (REF4), koji na zahtjev kupca popunjava prodavatelj robe. Uz taj dokument treba predočiti i originalne račune za kupljenu robu.

Nakon što carina ovjeri dokument trebate ga dostaviti prodavatelju, koji će na vam  isplatiti povrat poreza. Ako je isplata u gotovini, prodavač je obavezan izvršiti povrat PDV-a odmah, a ako tražite da vam se novac uplati na račun, prodavač je dužan obaviti uplatu u roku od 15 dana.   

…ali pazite na domaću carinu

Da bi vam se isplatio šoping u Srbiji morate voditi računa da vrijednost robe ne premaši  granicu do koje ste oslobođeni plaćanja carine.

Prema aktualnim propisima niste dužni platiti carinu, PDV-a i trošarinu ako ukupna vrijednost robe ne premašuje 2.200 kuna po putniku odnosno 1.100 kuna za putnike mlađe od 15 godina. Veća olakšicu po odraslom putniku (3.300 kuna) možete ostvariti ako robu uvozite pomorskim ili zračnim prijevozom.   

Ako u šoping povedete cijelu obitelj kako bi umnožili iznos oslobođenja trebate znati da se carina plaća po predmetu pa ako vrijednost pojedinog predmeta premašuje navedene limite, nije dozvoljena zbrajanje oslobođenja više osoba za pojedini predmet već se naplaćuju propisana davanja na ukupnu vrijednost tog predmeta.

U slučaju da uvezete robu koja prelazi limit za carinjenje, a ne prelazi vrijednost 700 eura, platit ćete minimalnu carinu od 2,5 posto. Međutim, problem je što se na ocarinjenu robu obračunava i porez na dodanu vrijednost (PDV) po stopi od 25 posto što kupovinu čini neisplativom.

Kada je vrijednost robe veća od 700 eura, obračunavaju redovne carinske stope plus PDV pa je trošak još veći.  

Dakle, šoping u beogradskoj Ikei može vam se isplatiti ako vrijednost uvezene robe ne prelazi 2.200 kuna po osobi. Tada imate pravo na povrat PDV-a od 20 posto, a robu možete unijeti u Hrvatsku bez plaćanja carine.