INVESTICIJA U ZNANJE

Isplati li se u Hrvatskoj studirati na kredit?

16.07.2015 u 06:50

Bionic
Reading

Upisali ste studij, a nemate dovoljno novca za životne troškove ili plaćanje školarine? Problem možete riješiti podizanjem namjenskog kredita, ali prije odluke potrebno je dobro odvagnuti sve elemente da vam financijske obveze ozbiljno ne naruše budući životni standard

Studentski krediti strogo su namjenski i mogu ih koristiti redovni i izvanredni studenti isključivo za plaćanje školarine i pokrivanje troškova života za vrijeme studiranja. Krediti za plaćanje školarine koriste se jednokratno dok se krediti za pokrivanje troškova studija obično isplaćuju u mjesečnim obrocima tijekom studiranja.

Nedostatak im je to što kredit za studiranje ne možete dobiti ako niste kreditno sposobni. To znači da do njega možete doći jedino ako studirate uz rad. U suprotnom korisnik kredita ili sudužnik moraju biti roditelj ili staratelj. U slučaju većih iznosa kredita (iznad 10.000 eura) banke obično traže i dodatna osiguranja - jamce, police životnog osiguranja i/ili hipoteke na nekretnini.

Razdoblje korištenja kredita ovisi o trajanju studiranja, ali ga banke obično vežu uz trajanje redovnog studija (do šest godina). Glavnica kredita otplaćuje se nakon završetka studija ili njegova prekida, a za vrijeme studiranja obično se plaća samo kamata te se podmiruje iz odobrenih kreditnih sredstava.

Banke u pravilu odobravaju i poček otplate do godinu dana, omogućujući na taj način korisnicima predah do pronalaska posla. Krediti se otplaćuju u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o iznosu uzetog kredita i roku otplate, maksimalno do 10 godina.

Provjerili smo kakve uvjete studentima nude četiri hrvatske banke koje u svojoj ponudi imaju ovu vrstu namjenskih kredita.

Privredna banka Zagreb odobrava studentske kredite u iznosu od 500 do 25.000 eura na rok otplate od 12 do 120 mjeseci uz mogućnost počeka do 12 mjeseci, uključenog u rok otplate.

Kamatne stope su promjenljive i kreću se od 5,72 posto (efektivno 5,99 posto) do 6,05 posto (efektivno 6,34 posto), ovisno o tome je li parametar za izračun promjenljivog dijela EURIBOR ili NRS1. Primjerice, ako u PBZ-u uzmete studentski kredit od 10.000 eura s rokom otplate od 10 godina, mjesečna rata iznosit će vam oko 110 eura.

U PBZ-u ističu da su prošle godine odobrili oko 2.600 studentskih kredita, a u prvoj polovici ove godine više od 1.000 kredita, s tim da očekuju primjetniji trend rasta početkom akademske godine.

Zagrebačka banka različito tretira kredite za školarinu i one koji služe za troškove života. Krediti za školarinu odobravaju se u iznosu od 200 do 20.000 eura i isplaćuju se jednokratno na žiroračun školske ustanove. Kamatna stopa je promjenljiva i iznosi 5,70 posto (efektivno 6,16 posto). Za kredite kojima se pokrivaju troškovi života kamata je nešto viša (5,9 posto, a efektivno 6,24 posto), a odobravaju se na mjesečne iznose od 70 do 700 eura. Prednost Zabinih studentskih kredita je u tome što je potrebna samo kreditna sposobnost, a ne i dodatno osiguranje.


U Zabi posebno ističu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci, Veleučilištem Baltazar Zaprešić, Gradom Dubrovnikom, Gradom Đurđevcem i Gradom Osijekom, kao i Osječko-baranjskom županijom, u kojima studentski krediti postaju još pristupačniji zbog subvencionirane kamatne stope i olakšanih uvjeta njihove otplate.

Erste banka u ponudi ima kredite za školovanje Erste Club u iznosu od 2.000 do 30.000 eura na rok otplate od dvije do 10 godina. Erste nudi mogućnost izbora između fiksne i promjenljive kamatne stope. Fiksna kamatna stopa odobrava se za kredite na rok do sedam godina, a iznosi 5,75 posto (efektivno 6,23 posto).

Uz promjenljivu kamatnu stopu, koja je trenutno najniža na tržištu i iznosi 5,31 posto (efektivno 5,67 posto), mogu se dobiti krediti na rok do 10 godina. Za kredit od 10.000 eura i s maksimalnim rokom otplate mjesečna rata iznosi približno 108 eura.

Prošle godine Erste banka je plasirala 650 studenskih kredita ukupnog iznosa 3,6 milijuna kuna i ove godine očekuje nastavak pozitivnog trenda s obzirom na to da je u prva četiri mjeseca odobreno 12 posto više studentskih kredita nego u istom razdoblju 2014.

Splitska banka nudi studentske kredite u iznosu od 500 do 30.000 eura na rok otplate do 10 godina. Kamatna stopa je promjenljiva i kreće se od 6,45 posto (efektivno 6,77 posto) za osobe s primanjima u banci do 7,15 posto (efektivno 7,75 posto) za osobe koje nisu klijenti banke.

U prošloj godini Splitska banka odobrila je 51 studentski kredit, a u ovoj očekuje rast od 82 posto.

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita korisno je provjeriti mogućnost dobivanja stipendije za financiranje studija. Do korisnih informacija o stipendijama možete doći na stranici www.stipendije.info.

Postoje i različite kreditne olakšice koje na lokalnoj razini omogućuju gradovi, županije i obrazovne ustanove. Pregled subvencioniranih kredita možete naći u posebnim ponudama banaka. Lokalne jedinice uprave i pojedini fakulteti obično subvencioniraju dio kamate (od 0,5 do 1 posto).