Glavna direktorica HUP-a

Irena Weber u Madridu na BusinessEurope: Važno je da EU radi na smanjenju regulatornog opterećenja

03.06.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, sudjelovala je na Vijeću predsjednika BusinessEurope, koje se održalo u Madridu

BusinessEurope je krovna europska organizacija poslodavaca koja je u Madridu okupila čak 40 poslodavačkih udruga, koji su istaknuli kako je za gospodarski i društveni napredak potrebno raditi na podizanju konkurentnosti.

Europske poslodavačke udruge predstavile su Nadiji Calviño, potpredsjednici španjolske vlade i ministrici gospodarstva i digitalne transformacije, svoje prioritete za nadolazeće španjolsko predsjedanje Vijećem EU. Također, članice su podijelile svoja mišljenja s Margaritisom Schinasom, potpredsjednikom Europske komisije, a imali su i audijenciju kod Njegovog Veličanstva kralja Felipea VI.

Tijekom sastanka usvojena je Madridska deklaracija Vijeća predsjednika Business Europea, u kojoj se ističe kako bi španjolsko predsjedništvo trebalo promicati:

  • strateški pristup konkurentnosti;
  • pomoći u smanjenju regulatornog opterećenja za tvrtke;
  • otvaranje novih tržišta za europske kompanije:
  • produbljivanje integracije jedinstvenog tržišta
  • te osiguravanje opskrbe energijom po konkurentnim cijenama.

Predsjednik španjolske konfederacije poslovnih organizacija Antonio Garamendi je rekao da su nam potrebne konkurentne tvrtke kako bismo ojačale globalnu poziciju Europe, sposobnost da se zauzmemo za naše vrijednosti, osiguramo visok životni standard i ostvarimo zelene i digitalne tranzicije. Vjeruje da će se nadolazeće španjolsko predsjedanje EU-om graditi na radu započetom tijekom ove godine kako bi se pokrenula ambiciozna strategija europske konkurentnosti.

'5 zahtjeva koje smo usvojilli u Madridu važni su za daljnje jačanje konkurentnosti i osnaživanje europskog gospodarstva. I za hrvatske kompanije važno je da EU radi na daljnjem smanjenju regulatornog opterećenja, integraciji jedinstvenog tržišta, osiguravanju opskrbe energijom po konkurentnim cijenama te daljnjem podizanju konkurentnosti', poručila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Cijeli tekst Deklaracije pročitajte možete pročitati ovdje.