28,9 POSTO IZNAD PROSJEKA

Inženjeri informatike najbolje plaćena struka

18.11.2008 u 12:00

Bionic
Reading

U 2008. godini najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost zračni promet i prijevoz, nakon čega slijedi farmaceutska industrija te ICT – izrada i održavanje programskih rješenja

Najniže su plaće u sportu i razonodi zaštitarskoj djelatnosti te u trgovini, odnosno maloprodaji.

Pokazala je to analiza rezultata Istraživanja o visini plaća u RH, koje svake godine u rujnu, na uzorku od preko 10.000 ispitanika provodi <a target="_blank" href="http://www.moj-posao.net">MojPosao</a>.

Gledajući struku, a ne primarnu djelatnost tvrtke, za razliku od prošle godine kada su najbolje plaćena struka bili <b>inženjeri strojarstva i elektrotehnike</b>, ove godine to su <b>inženjeri informatike</b> i to 28,9 posto% iznad prosjeka. Iza njih slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 27,8 posto iznad prosjeka te osobe pomorske struke s plaćama od 13,8 posto iznad prosjeka.

Najniže plaćena zanimanja su iz područja 'osobne usluge' (41,21 posto ispod prosjeka) te trgovački posrednici i prodavači (34,5 posto ispod prosjeka).

Na samom početku karijere muškarci počinju sa 10,4 posto većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23,0 posto veću plaću od žena.

Zanimljivo je ove podatke usporediti s prošlogodišnji istraživanjem koje je pokazalo da su u 2007. godini muškarci na početku karijere imali 13,2 posto veću plaću od žena, dok su ukupno imali 18,9 posto veću plaću. Ovogodišnji podaci pokazuju smanjenje razlika u plaći između muškaraca i žena na početku karijere, no povećanje ukupne razlike.

Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15,9 posto ispod prosjeka), a slijede Brodsko-posavska (15,6 posto ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemska županija (14,7 posto ispod prosjeka). Iako je došlo do određenih promjena u redoslijedu, plaće su u ove tri županije i prošle godine bile najniže. Najveće plaće su prema očekivanjima zabilježene u Gradu Zagrebu i to 21,1 posto iznad prosjeka, što je čak i više nego prošle godine.