PADA BROJ ZAPOSLENIH

Investicijske banke povećale prihode

21.05.2015 u 08:42

Bionic
Reading

Prihodi 10 najvećih investicijskih banaka u svijetu u prvom su kvartalu ove godine uvećani za devet posto na godišnjoj razini, na 44,9 milijardi dolara, no to se još nije pretočilo u veća zapošljavanja, pokazalo je istraživanje

Daleko najuspješniji pritom su bili odjeli trgovanja vrijednosnicama s fiksnim prinosom, valutama i robama, koji su ponajviše izloženi stanju u gospodarstvu, s rastom prihoda od pet posto, na 22,5 milijardi dolara prema stalnom tečaju dolara, pokazali su podaci tvrtke za analizu toga sektora Coalition.

Prihodi navedenih dijelova poslovanja posljednjih su godina oštro smanjeni uslijed postroženih propisa i niske volatilnosti tržišta, što je primoralo investicijske banke na preustroj, smanjenje broja zaposlenih i povlačenje iz određenih poslovnih aktivnosti.

Od 2009. prihodi u spomenutim dijelovima poslovanja, koji čine oko polovinu ukupnih prihoda investicijskih banaka, u vodećih su 10 investicijskih banaka na globalnoj razini gotovo prepolovljeni, pokazuju podaci Coalitiona.

Povećanje aktivnosti zasad se još nije pretočilo i u veća zapošljavanja. Među svim investicijskim bankama čija poslovanja prate u Coalitionu, uključujući Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, te JPMorgan, Morgan Stanley i UBS, broj zaposlenih smanjen je za četiri posto. Od 2011. smanjili su broj zaposlenih za oko 20 posto, pokazalo je istraživanje.

Nakon uobičajenog travnja, svibanj se pokazao relativno slabim po pitanju ostvarivanja prihoda od navedenih poslovnih aktivnosti, a slična bi se situacija mogla nastaviti i u lipnju, što bi moglo rezultirati padom prihoda od tih dijelova poslovanja za 25 posto u navedenom razdoblju, procjenjuju analitičari u banci JPMorgan. Prvi kvartal obično je najjači za investicijske banke.

Među svijetlim točkama u prva tri ovogodišnja mjeseca bili su i dijelovi poslovanja investicijskih banaka u segmentu dionica, s rastom prihoda od 20 posto, na 12,5 milijardi dolara, uslijed snažnog obujma i poboljšanog ozračja na tržištima.

Odjeli investicijskog bankarstva koji se bave savjetovanjima za spajanja i akvizicije, kao i poslovima za potrebe klijenata koji se spremaju izdati vrijednosnice, zabilježili su 5-postotno povećanje prihoda u prvom kvartalu, na 9,8 milijardi dolara, jer su aktivnosti sklapanja sporazuma i skok obujma prekograničnih sporazuma poduprli jačanje profita.

Aktivnosti tih banaka na tržištima dugova smanjene su, pak, 14 posto, s obzirom da su prihodi od odobravanja zajmova već prilično zaduženim kompanijama ili pojedincima značajno smanjeni, ponajprije u područjima dviju Amerika, pokazala je analiza.