TEŠKA VREMENA

Institut Jure Radića u minusu 62,4 milijuna kuna

31.10.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Institut IGH i njegova ovisna društva u prvih su devet mjeseci ove godine poslovali s konsolidiranim gubitkom nakon oporezivanja od 62,4 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju lani imali neto dobit od 2,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je IGH objavio na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz devetomjesečnog izvješća, ukupni su prihodi grupe Institut IGH iznosili 258,1 milijun kuna i smanjeni su za 35,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni rashodi pali za 18,9 posto, na 318,9 milijuna kuna.

Konsolidirani poslovni prihodi iznose 243,5 milijuna kuna i za 35 posto su manji u odnosu na prihode ostvarene u istom razdoblju prošle godine. Institut IGH i njegovih 20 ovisnih društava u prvih su devet mjeseci ostvarili prihode od prodaje usluga i proizvoda od 228,7 milijuna kuna, od čega je na inozemnom tržištu ostvareno 42,4 milijuna kuna.

Izvještajno razdoblje obilježeno je stalnim usporavanjem gospodarskih aktivnosti. U takvim okolnostima društvo je poslovalo s gubitkom zbog izrazitog pada konsolidiranih prihoda od prodaje (za 37 posto) uslijed stagnacije ukupne građevinske aktivnosti i zastoja u realizaciji planiranih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, navodi Uprava IGH.

Ističe i da je na negativan financijski rezultat u devetomjesečnom razdoblju značajno utjecalo jednokratno izvršeno vrijednosno usklađenje temeljem sporazuma sa Zagrebačkim holdingom kojim su obje strane konačno utvrdile prava i obveze proistekle iz ugovora o kupoprodaji - projekt "Zagrepčanka".

Društvo je nastavilo s provođenjem mjera za smanjenje troškova u skladu s programom restrukturiranja započetog 2010. godine, što je, kako se navodi, efektuiralo smanjenjem poslovnih rashoda za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Troškovi su, dodaje se, smanjivani sporijom dinamikom od prihoda između ostalog i zbog povećanja cijene energenata i izmjene poreznih propisa u smislu nemogućnosti odbitka preporeza za određene nabave dobara i usluga.

Orijentiranost na temeljno poslovanje (core business), snažan iskorak na tržište Ruske Federacije i regionalna tržišta, dovršetak procesa restrukturiranja, smanjenje zaduženosti putem prodaje investicijskih projekata i nastavka razvoja Instituta IGH, kao centra izvrsnosti, temeljno je opredjeljenje društva u predstojećem razdoblju, navode iz Uprave.