ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX završio tjedan na najnižoj razini u gotovo četiri mjeseca

Bionic
Reading

Protekli je tjedan na hrvatskom tržištu kapitala bio obilježen negativnim kretanjima dioničkih indeksa i slabom aktivnošću investitora, a obje karakteristike intenzivirale su se posljednji dan u tjednu.

Indeks CROBEX je cijeli tjedan bilježio gubitke, a u petak je upisao svoj sedmi uzastopni, a ujedno i najveći pad u tjednu. Vrijednost mu se smanjila za 0,82 posto te je zaključio na 1.976,86 bodova, što mu je najniža razina u gotovo četiri mjeseca. Na tjednoj razini, CROBEX je kliznuo za 1,65 posto. I svi drugi dionički indeksi u petak su zaključili s negativnim predznakom, pri čemu je najgoru izvedbu imao indeks građevinskog sektora s gubitkom većim od četiri posto.

Ionako vrlo niska likvidnost dodatno je oslabila pa je u petak ostvaren ukupni dionički promet od samo 3,9 milijuna kuna, najmanje u tjednu. Najaktivnije izdanje, kako u tjednu tako i u petak, bile su dionice Atlantske plovidbe s prometom od gotovo milijun kuna, koje su pale za 2,26 posto na 432,00 kuna te se tako svrstale među najveće gubitnike u tjednu.

Nešto više od četiri stotine tisuća kuna prometa ostvarile su dionice Atlantic Grupe i Hrvatske poštanske banke, a oba izdanja pretrpjela su osjetne gubitke, pri čemu je Atlantic oslabio za 2,56 posto, a HPB pao za 2,86 posto. Loš dan među likvidnijim izdanjima s minusom većim od dva posto još su imali i Span te Tankerska Next Generation. Dobitnika je bilo malo, a među deset najlikvidnijih tek jedan, i to Hrvatski Telekom s blagim rastom od 0,57 posto.

Dobitnik dana: AD Plastik +1,60% 88,80

Gubitnik dana: Institut IGH -7,64% 72,50

CROBEX: -0,82% 1.976,86