NOVI PODACI

Inflacija u Španjolskoj zamjetno oslabila u prosincu

30.12.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Rast potrošačkih cijena u Španjolskoj zamjetno je usporio u prosincu, odražavajući blaže poskupljenje struje i pad cijena goriva, pokazali su u petak podaci državnog ureda za statistiku

U zadnjem mjesecu u godini cijene su porasle 5,8 posto, najblaže u ovoj godini. U studenome uvećane su 6,8 posto. Temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene svježe hrane i energije, pokazuje pak blago ubrzanje, na 6,9 posto, nakon 6,3 posto u studenome, pokazali su podaci INE-a.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu s drugim članicama EU-a, pokazuje rast cijena u prosincu za 5,6 posto, nakon 6,7-postotnog povećanja u studenome, najblažeg u Uniji. Najvišu razinu dosegnula je u srpnju kada je iznosila oko 11 posto.

'Naši su podaci jako pozitivni. Stopa inflacije pala je u pet mjeseci za pet postotnih bodova... Slabljenje temeljne inflacije traži više vremena, baš kao i njezino jačanje', izjavila je za televiziju SER ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Popuštanje inflacije odražava blaži rast cijena struje nego u lanjskom prosincu i snažniji pad cijena goriva, objašnjava statistički ured u priopćenju. Vlada je odlučila ublažiti udar na standard kućanstava nizom mjera ukupne vrijednosti 45 milijardi eura. Smanjili su porez na dodanu vrijednost na osnovne namirnice, ograničili stanarine i subvencioniraju javni prijevoz, a kućanstvima s niskim primanjima isplaćuju jednokratnu pomoć.