POZITIVAN TREND

Inflacija u Britaniji usporila na 6,8 posto

16.08.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Inflacija u Britaniji usporila je u srpnju na 6,8 posto godišnje, što je u skladu s očekivanima te najniža godišnja stopa inflacije u toj zemlji od veljače 2022. godine, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

Usporedbe radi, u lipnju godišnja stopa inflacije iznosila je 7,9 posto. Inflacija se tako nastavila usporavati u toj zemlji, nakon što je u listopadu lani dosegnula 11,1 posto, najvišu razinu zadnjih 41 godinu, podaci su Ureda za nacionalnu statistiku (ONSA).

ONS je priopćio i da je smanjenje cijena plina i struje najveći pokretač usporavanja inflacije, a i inflacija cijena hrane također je ublažena.

Međutim, Britanija bilježi i dalje jednu od najviših stopa rasta cijena u zapadnoj Europi, samo Island i Austrija imaju višu inflaciju.

Ujedno, to je još uvijek daleko iznad stope koju cilja središnja banka, od 2 posto.

"Budući da su rast plaća i inflacija u sektoru usluga snažniji nego što je središnja banka očekivala, čini se da će Bank of England imati još posla", rekla je Ruth Gregory iz konzultantske kuće Capital Economics.

BoE pozorno prati temeljnu inflaciju, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, i cijene potrošačkih usluga. Temeljna inflacija ostala je u srpnju na 6,9 posto, nepromijenjena u odnosu na stopu iz lipnja, i iznad je očekivanja ekonomista u Reutersovoj anketi od 6,8 posto.