tportalov vodič

Inflacija je već tu, istražili smo kako možete zaštititi svoj novac

29.09.2021 u 06:06

Bionic
Reading

Nakon višegodišnjeg razdoblja stabilnih cijena ove godine inflacija je uzela maha. U kolovozu je godišnji rast cijena dosegnuo 3,1 posto, što je najviše još od travnja 2013. godine. Pojačana inflacija nagriza plaće i ugrožava kupovnu moć potrošača. Isto tako, inflacija ugrožava ušteđevinu jer novac iz dana u dan gubi svoju vrijednost

Stoga čuvanje novca u banci u ovom trenutku nije najbolje rješenje ako želite zaštititi njegovu vrijednost. Trenutno su kamatne stope na oročenu štednju blizu nule, a kako je inflacija premašila tri posto, nema sumnje da držanje novca u banci nije dobar izbor.

Pritom nema velike razlike u tome štedite li u kunama ili eurima jer je povišena inflacija prisutna i u vodećim europskim gospodarstvima.

U svakom slučaju, u razdoblju povišene inflacije pametno je aktivirati gotovinu da biste očuvali vrijednost novca. Kupovnu moć možete očuvati investiranjem ili pretvaranjem u neku drugu vrijednost.

1. Kupnja korisne imovine

Ako niste skloni rizicima koji prate različite oblike financijskih investicija, kupovnu moć novca možete zaštititi i kupnjom nekog trajnog dobra.

Primjerice, možete kupiti automobil prije nego što ste to planirali. Na taj način možete uštedjeti jer će zbog inflacije cijene automobila vjerojatno rasti.

2. Mirovinska štednja

  • +5
Ako već štedite u trećem mirovinskom stupu, možete povećati mjesečne uloge Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ulaganje u treći mirovinski stup dostupno je svima koji žele povećati prihode u starosti ili ranije otići u mirovinu. Prinosi koje ostvaruju fond menadžeri u kombinaciji s državnim poticajnim sredstvima (750 kuna godišnje) pružaju dobru zaštitu od inflacije.

Ako još niste otvorili račun, možete odabrati jedan od osam otvorenih mirovinskih fondova. Ako već štedite u nekom od njih, možete povećati mjesečne uloge da biste aktivirali slobodnu gotovinu.

3. Investiranje u dionice

U vrijeme inflacije najsigurnije je ulagati u sektore poput prehrane, poljoprivrede, farmaceutike i sl. Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Dugoročan pristup ulaganju u kvalitetne dionice pruža kvalitetnu zaštitu od inflacije. Statistika kazuje da je rast cijena dionica u prošlosti uvijek nadmašivao stopu inflacije. Naravno, potrebno je odabrati prave dionice i složiti dobar portfelj.

U inflatornim uvjetima najsigurnije je ulagati u dionice onih sektora koji imaju veći manevarski prostor u povećanju cijena. To su obično sektori poput prehrane, poljoprivrede, farmaceutike i sl., čiji će se proizvodi podjednako kupovati unatoč padu kupovne moći.

4. Investiranje u indeksne fondove

  • +7
Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Ako nemate dovoljno investicijskog znanja, dobar izbor je pasivno investiranje u dionice kupnjom udjela u indeksnim fondovima. Primjerice, 100 dolara uloženih 1970. u američki dionički indeks S&P 500 početkom ove godine vrijedilo bi 17.911 dolara, odnosno 17.812 posto više.

Drugim riječima, godišnji prinos u proteklih 50 godina iznosio je nešto manje od 11 posto. Prilagođeno za inflaciju, nominalnih 17.911 dolara vrijedi oko 2460 dolara prema vrijednosti američke valute iz 70-ih godina, što daje realni prinos od 2460 posto.

5. Kupnja nekretnine za najam

  • +3
Cijene kuća i stanova, kao i najamnina, obično idu u korak s inflacijom Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ulaganje u stambene nekretnine u pravilu dobro podnosi učinak inflacije. To je zato što cijene kuća i stanova, kao i najamnina, obično idu u korak s inflacijom. No, kao i kod dionica, prilikom kupnje stana važno je napraviti dobar odabir. Što nekretninu skuplje platite, smanjuje se potencijalna profitabilnost i povećava rizik od gubitaka.

Korisna metoda za izračunavanja profitabilnosti ulaganja u nekretnine ta je da se njihova vrijednost podijeli s potencijalnom najamninom. Dobar povrat smatra se kada možete povratiti vrijednost ulaganja u nekretnine u razdoblju od 120 do 150 mjesečnih najamnina. Ako je broj iznad 200, smatra se da je nekretnina previsoka, a ulaganje u nju može dovesti do gubitka.

6. Ulaganje u zlato

  • +11
Pri ulaganju u zlato treba dobro procijeniti sve tržišne rizike Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ulaganje u investicijsko zlato tradicionalni je način zaštite od inflacije. U razdoblju pojačane inflacije cijena zlata obično raste zbog povećane potražnje.

No prilikom ulaganja u zlato treba dobro procijeniti sve tržišne rizike jer povijest pamti razdoblja u kojima je ulaganje u zlato ostvarivalo vrlo visoke povrate, ali i duga razdoblja u kojima je njegova cijena stagnirala ili čak opadala.

7. Kriptovalute

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Ako ste skloni špekulativnom investiranju i vjerujete da će kriptovalute jednog dana zamijeniti klasični novac, bitcoin ili neka druga kriptoinačica pravi je izbor za vas.

Potencijalni rast cijene je neograničen, ali vodite računa o tome da rizici nisu zanemarivi.