iščekuje se odluka

Sve oči uprte u Fed, slijedi dramatična promjena politike

15.12.2021 u 07:45

Bionic
Reading

Investitori širom svijeta danas s nestrpljenjem očekuju priopćenje nakon sjednice američkih Federalnih rezervi (Fed). Danas najavljene odluke mogle bi označiti dramatičan zaokret u monetarnoj politici i povećanje kamatnih stopa, misle analitičari

Očekuje se da će Federalne rezerve u srijedu objaviti dramatičnu promjenu politike koja će otvoriti put za prvo povećanje kamatnih stopa sljedeće godine. Tržišta očekuju da će Fed ubrzati zatvaranje svog programa otkupa obveznica, mijenjajući datum završetka u ožujak od lipnja.

To bi oslobodilo središnju banku da počne podizati kamatne stope od nule, a očekuje se da će dužnosnici Feda objaviti novu prognozu koja pokazuje dva do tri povećanja kamatnih stopa u 2022. i još tri do četiri u 2023. Ranije nije bilo konsenzusa za povećanje stope u 2022. godini, iako je polovica dužnosnika Feda očekivala barem jednu promjenu.

Na kraju svog dvodnevnog sastanka u srijedu poslijepodne središnja banka također bi trebala priznati da inflacija više nije prolazni ili privremeni problem, za koji su dužnosnici tako mislili, te da bi rast cijena mogao biti veća prijetnja gospodarstvu.

Indeks potrošačkih cijena u studenom je porastao za 6,8 posto, a u prosincu bi se opet mogao dogoditi veći rast. Fed je početkom 2020. uveo program kvantitativnog ublažavanja kako bi se suzbio učinke pandemije, a također je smanjio ciljanu stopu federalnih fondova na nulu.

Dužnosnici Feda sredinom studenog počeli su raspravljati o ideji bržeg smanjenja i uspješno su promijenili tržišna očekivanja tražeći brži kraj jednokratnih 120 milijardi dolara mjesečne kupnje obveznica. Tržišna očekivanja također su se pomaknula prema vremenu povećanja kamatnih stopa od kraja sljedeće godine prema početku lipnja.