dva mjeseca nakon preuzimanja

'Industrijski stup' Slavonskog Broda i regije: Češki investitor najavio povećanje proizvodnje i plaća u Đuri Đakoviću

09.11.2022 u 20:55

Bionic
Reading

Češki investitor DD Acqusition u rujnu je ove godine postao većinski vlasnik Đuro Đaković Grupe. Dva mjeseca nakon preuzimanja, pitanje je ima li grupacija iz Slavonskog Broda s novim vlasnicima i novu perspektivu? Prvi put je o razvojnim planovima za HRT govorio predstavnik čeških investitora i član uprave Pavel Maroušek, koji njavljuje povećanje proizvodnje, broja zaposlenih i plaća

Zahuktala se proizvodnja teretnih vagona u Đakovićevim pogonima. Tri nova ugovora za europsko tržište vrijedna 49 milijuna eura sklopljena su od kolovoza. 'Želimo proizvoditi više teretnih vagona nego prethodnih godina, ali uvesti i nove modele u proizvodnju. To je važno da bismo u budućnosti bili konkurentniji na tržištu', rekao je za HRT Pavel Maroušek, član Uprave Đuro Đaković grupe.

Češki ulagači iza kojih stoji kompanija s bogatim iskustvom u proizvodnji vagona i obrambenoj industriji - u Brod su uz novac donijeli i nova znanja. Već su primijenjena na izradi okretnih postolja, a počela je i suradnja s češkim proizvođačem oružja Excalibur army.

'Imamo veliko iskustvo u tom području i spremni smo dio novca uložiti u taj dio poslovanja te povećati prihode. Također želimo unaprijediti suradnju s hravtskim Ministarstvom obrane, ali i s članicama češke grupacije koja je sada vlasnik Đakovića', rekao je za HRT Maroušek. Najavio je i da će rasti broj radnika.

Sa sindikatima se pregovara o novom Kolektivnom ugovoru, a motivacijski poticaji iduće bi godine trebali biti praćeni i povećanjem plaća.

'Dobri su pokazatelji u ovoj godini. Temeljem toga i mi gajimo optimizam. Pošto je inflacija i troškovi života su porasli, temeljem toga ćemo ići u pregovore da povećamo našim radnicima primanja', rekao je za HRT Željko Gavran, koordinator Sindikata metalaca u ĐĐ Specijalna vozila.

'Samo je stvar na kojem ćemo se postotku zaustaviti u povećanju plaće, što će zadovoljiti radnike. Ali prije no što budemo radili potpisivanje radit ćemo izjašnjavanje radnika', rekao je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

'Znamo da je inflacija u Hrvatskoj oko 15 posto i računali smo da moramo podignuti osnovnu plaću za naše zaposlenike. Ali bih najprije htio razgovarati sa sindikatom kako bih o tome i s vama mogao otvoreno razgovarati', rekao je Maroušek. Nakon plesa na rubu stečaja i milijunskih minusa zbog lošeg upravljanja - u Đuri Đakoviću s novim vlasnikom na čelu - lakše se diše, no očekivanja su mnogo veća jer nekadašnji je gigant i dalje 'industrijski stup' Slavonskoga Broda i regije.