objava u petak

Industrijska proizvodnja zbog Agrokora pada drugi mjesec zaredom?

30.06.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u svibnju, a makroekonomisti očekuju nastavak njezina pada drugi mjesec zaredom zbog krize u Agrokoru

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja skliznula 0,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,2 do 0,8 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja pada. U travnju je, naime, oslabila 0,6 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi pad nakon više od dvije godine neprestanog rasta.

Taj pad analitičari pripisuju krizi u Agrokoru, koja je pritisnula i niz dobavljača najvećeg domaćeg koncerna.

'Industrijska je proizvodnja, s obzirom na značaj sektora proizvodnje prehrambenih proizvoda, pod snažnim utjecajem problema u Agrokoru. Stoga očekujemo novi pad proizvodnje, s obzirom na probleme i dugotrajnost kod dogovaranja financiranja obrtnog kapitala, tvrtki sastavnica te dobavljača', navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

S druge strane, oporavak domaće potražnje te nastavak rasta inozemne potražnje trebao bi ublažiti negativan utjecaj krize u Agrokoru, poručuju makroekonomisti.

U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.No, tempo rasta se usporava, s obzirom da je u prošloj godini industrijska proizvodnja porasla za pet posto.