RBA ANALITIČARI

Industrijska proizvodnja u svibnju skočila tri posto

03.07.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Prema najnovijim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje se u svibnju, nakon blagih negativnih godišnjih stopa u ožujku i travnju, ponovo vratio u pozitivan teritorij čime je nastavljen trend pozitivnih stopa koji traje od veljače 2015.

Naime, uz mjesečni rast industrijske proizvodnje od 2,4 posto, prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam industrijske proizvodnje u odnosu na svibanj 2016. viši je za 3,3 posto.

Prema izvornim indeksima rast je bio još izraženiji te je na godišnjoj razini iznosio razmjeno visokih 6,7 posto. Posljedično, unatoč sporadičnim negativnim stopama, podaci DZS-a za prvih pet mjeseci pokazuju da je obujam industrijske proizvodnje prema kalendarski prilagođenim indeksima veći je za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama povoljna kretanja u svibnju rezultat su godišnjeg rasta u kategoriji intermedijarnih dobara (8,3 posto) dok su i Energija i Kapitalni proizvodi zabilježili godišnji rast za 1,0 posto odnosno 3,0 posto.

Nepovoljna kretanja nastavljena su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju koja su uz rast na mjesečnoj razini za 1,6 posto zabilježila i peti mjesec za redom pad na godišnjoj razini od 0,1 posto. 'Pad u ovoj kategoriji proizvoda primjetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim poduzećima', pišu RBA analitičari.

Pozitivna ostvarenja u svibnju potvrđuju solidan oporavak glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te poboljšana kretanja hrvatske trgovinske bilance. Ipak ostaje za vidjeti kako će teći proces restrukturiranja najveće domaće privatne kompanije te hoće li i u kojoj mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje.