PONUDA POSLOVA

Industrijska proizvodnja pada, ali potražnja za radnicima raste

07.11.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Pad industrijske proizvodnje nije smanjio potražnju za radnicima u industriji. Tako kategorija oglasa Proizvodnja i zanatske usluge na portalu MojPosao od početka godine polako, ali sigurno, bilježi porast broja oglasa i čini 9 posto ukupnog broja oglasa na portalu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je krajem listopada kako je Hrvatska, prema izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja, u zadnjih pet godina postigla napredak u pet od deset područja.

To su pokretanje poslovanja, plaćanje poreza, poštivanje trgovačkih ugovora i sporazuma, prekogranična trgovina te rješavanje problema insolventnosti. U narednom razdoblju pak Hrvatska bi najviše trebala poraditi na izdavanju građevinskih dozvola, uknjižbi vlasništva i sređivanju zemljišnih knjiga te zaštiti ulagača.

Grčić je komentirao i pad industrijske proizvodnje koja je u prvih devet mjeseci ove godine pala za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u rujnu i više nego što se očekivalo - za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Istaknuo je kako su porazne brojke 'nažalost rezultat dubokog procesa restrukturiranja industrijskog sektora u Hrvatskoj, koji se najbolje prepoznaje kroz ogroman broj predstečajnih nagodbi, u kojima sudjeluju upravo industrijska poduzeća i gdje se Vlada s partnerima, vjerovnicima, trudi staviti ih na noge i omogućiti nastavak njihovog poslovanja'.

Pad proizvodnje je, prema izvješću Državnog zavoda za statistiku, posljedica nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

S druge strane, zanimljiva je činjenica da pad industrijske proizvodnje nije smanjio potražnju za radnicima u industriji. Tako kategorija oglasa proizvodnja i zanatske usluge na portalu MojPosao od početka godine polako, ali sigurno, bilježi porast broja oglasa i čini 9 posto ukupnog broja oglasa na portalu.

U ovoj kategoriji zanimanja poslodavci u prosjeku traže tri godine radnog iskustva, dok radno iskustvo nije bilo uvjet u 41 posto oglasa.

Srednja stručna sprema kandidata tražila se u 62 posto oglasa, kvalificirani radnici u 31 posto, a visoka stručna sprema u 12 posto oglasa.

Poznavanje rada na računalu nije navedeno kao uvjet u čak 88 posto oglasa, dok se u ostalim oglasima traži prvenstveno znanje MS Office paketa (Word, Excel, Power Point).

Poznavanje stranog jezika također nije uvjet pa tako u svega 17 posto oglasa poslodavci od kandidata traže poznavanje engleskog i njemačkog jezika.

Najtraženije pozicije u kategoriji proizvodnja i zanatske usluge bile su armirač, autoelektričar i autolimar.

U 63 posto oglasa poslodavci su nudili ugovor na određeno, a u njih 44 posto ugovor na neodređeno vrijeme. Najviše oglašenih slobodnih radnih mjesta bilo je u Zagrebačkoj (38 posto), Primorsko-goranskoj (9 posto) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (7 posto).

Među aktualnim natječajima u kategoriji proizvodnje i zanatskih usluga za vas smo izdvojili sljedeće oglase:

Tvrtka BoxMark traži kandidata s višegodišnjim radnim iskustvom u vođenju i/ili unapređivanju proizvodnih i logističkih procesa velikih proizvodnih pogona za radno mjesto tehnologa u proizvodnji (m/ž) u Trnovcu. Od kandidata se traži poznavanje njemačkog i/ili engleskog jezika te poznavanje i korištenje MS Office paketa. Za više informacija i uvjete natječaja kliknite na oglas.

Tom-Lam d.o.o. traži stolara (m/ž) za sklapanje i montažu pločastog namještaja te obradu medijapana i pripremu za lakiranje. Poslodavac nudi stalni radni odnos u Zagrebu, a kakvog kandidata traži, saznajte u detaljima natječaja

Agencija Trenkwalder kadrovske usluge d.o.o. u potrazi je za radnikom na pakiranju i proizvodnji (m/ž). Kandidat mora biti ozbiljna i odgovorna osoba, zainteresirana za rad na određeno vrijeme te spreman na rad u smjenama i vikendom. Više informacija pročitajte ovdje