gotovo 6.000.000 tona litija

Indija je upravo otkrila treće najveće nalazište 'nafte 21. stoljeća' na svijetu bez koje nema električnih automobila i mobitela

10.02.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Geolozi su u Indiji otkrili veliko nalazište litija, najtraženijeg minerala na svijetu koji se smatra ključnom sirovinom za prijelaz na klimatski prihvatljivu mobilnost

Indija je dosad ovisila o uvozu litija i litij-ionskih baterija iz Kine i Vijetnama, a sada je otkrila ogromno nalazište jedne od najtraženijih sirovina današnjice. Geolozi su pronašli naslage litija teške 5,9 milijuna tona. U tijeku je izrada plana eksploatacije ovog lakog metala vrlo važnog u gospodarstvu, piše Spiegel.

Od litija se proizvode baterije koje se prije svega koriste u električnim vozilima. Procjenjuje se da ukupno dosad poznata nalazišta litija imaju kapacitet od 98 milijuna tona, a nova se u posljednje vrijeme sve češće otkrivaju. Prema američkim službenim podacima, Čile ima najveće rezerve litija s oko 9,3 milijuna tona, a na drugom mjestu je Australija sa 6,2 milijuna tona.

Otkriće nalazišta litija Indiji će u velikoj mjeri pomoći u zelenoj tranziciji jer će olakšati prelazak automobilske industrije na električni pogon. Indija je trenutačno jedna od tri zemlje s najvećom emisijom ugljikova dioksida na svijetu, a cilj je postići ugljičnu neutralnost do 2070. godine.