pronađeni milijuni tona

Veliko otkriće na sjeveru Švedske: 'S ovim rudnikom konačno ćemo se otrgnuti od ovisnosti o Kini i Rusiji!'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.01.2023 08:26
  • Objavljeno 13.01.2023 u 08:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: FREDRIK SANDBERG / AFP / Profimedia

Najveće europsko nalazište rijetkih metala - koji se koriste u proizvodnji mobilnih telefona, ali i u vojnoj industriji - pronađeno je u Švedskoj, javlja BBC

U Europi se trenutačno ne vade rijetki metali, a švedski ministar pozdravio je ovo otkriće kao način smanjenja ovisnosti EU-a o Kini. Naime, oko 98 posto rijetkih metala korištenih u Uniji 2021. uvezeno je iz Kine.

Otkriće se također smatra 'odlučujućim' za zelenu tranziciju, s obzirom na očekivani porast potražnje za električnim vozilima i vjetroturbinama.

Više od milijun tona rijetkih metala navodno je pronađeno na krajnjem sjeveru Švedske.

Iako je pronalazak značajan, prema američkoj procjeni to je samo djelić svjetskih rezervi od 120 milijuna tona, piše BBC.

Pojam 'rijetki metali' odnosi se na skupinu od 17 elemenata koji se koriste za izradu niza proizvoda i infrastrukture koji su sve važniji za svakodnevni život. Mogu se naći u mobitelima, tvrdim diskovima i vlakovima, a neki su neophodni za vojnu opremu poput sustava za navođenje projektila.

Očekuje se da će se potražnja za njima upeterostručiti do 2030. godine, međutim, njihova ekstrakcija je teška i potencijalno štetna za okoliš.

  • +8
  • +5

Litijska proizvodnja u Kini

Izvor: ChinaImages / ddp USA / Profimedia / Autor: N. N.

'Litij i rijetki metali uskoro će biti važniji od nafte i plina', rekao je prošle godine europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Izvršni direktor švedske rudarske tvrtke LKAB Jan Mostrom napomenuo je kako novootkrivene sirovine možda neće stići na tržište prije 10-15 godina jer zbog procjene rizika za okoliš procesi izdavanja dozvola traju dugo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!