OD PONOĆI 21. LIPNJA

Ina podiže cijene goriva uz autoceste

20.06.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Ina je najavila da će od sutra iskoristiti mogućnost primjene diferenciranih cijena naftnih derivata na određenim mjestima, što znači da će na 37 postaja na autocestama povećati cijene goriva od dvije lipe do pet lipa, a na dodatnih 20 postaja izvan mreže autocesta gorivo će imati nižu cijenu također od dvije do pet lipa, ovisno o mjestu

Od ponoći 21. lipnja primijenit će se diferencirane cijene za goriva Eurosuper BS 95 i Eurodizel BS te Class goriva Eurosuper BS 95 Class i Eurodizel BS Class. Cijene će u odnosu prema postajama koje ne mogu slobodno formirati maloprodajne cijene biti nešto više, od dvije lipe do pet lipa, ovisno o mjestu, navodi se u priopćenju.

No, dodaje se u priopćenju, Ina će promijeniti maloprodajne cijene na još 20 benzinskih postaja, gdje će se spomenuta goriva prodavati po sniženim maloprodajnim cijenama u odnosu prema ostalim postajama.

Popis postaja s cjenikom od ponoći će se moći pronaći na Ininoj internetskoj stranici (www.ina.hr).

Postaje na kojima se primjenjuju diferencirane cijene odabrane su u skladu s okolnostima na mikrotržištu, s mogućnošću da se lokalnom stanovništvu omogući točenje goriva po nižim cijenama u odnosu prema postajama na autocestama, dodaje se u priopćenju.

Ina se mogućnošću primjene diferenciranih cijena koristi u skladu s pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koje je propisalo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Spomenute maloprodajne cijene vrijedit će do 27. lipnja, kada slijedi uobičajena korekcija cijena goriva, navodi Ina u priopćenju.

Raste promet na autocestama

Uoči početka glavne turističke sezone raste promet na autocestama u Hrvatskoj o čemu svjedoče podaci najvećih koncesionara o prometu i naplaćenim cestarinama.

Tijekom vikenda od petka, 17. lipnja, do nedjelje, 19. lipnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet od 326.199 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 13,6 milijuna kuna bez PDV-a, doznaje se iz HAC-a.

U istom vikendu prošle godine bilo je 306.706 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 12,7 milijuna kuna bez PDV-a tako da je promet vozila veći za 6,4 posto, dok je prihod od naplaćene cestarine veći za 6,7 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

Prema privremenom izveštaju o prometu u dane vikenda tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb koja gospodari istoimenom autocestom, na toj prometnici bilo je 138.881 vozilo, što je 5,9 posto više nego lani.

Preko krčkog mosta prešlo je 26.150 vozila ili 24,6 posto više, a na naplatnoj postoji Rupa evidentirano je 37.991 vozilo, što je 20,8 posto više nego prije godinu dana.