dva polja

Ina otkupila Enijev udio u plinskim poljima u sjevernom Jadranu

20.06.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Ina je dogovorila kupnju udjela talijanskog Enija u plinskim poljima u sjevernom Jadranu, objavili su u srijedu iz Ine, kazavši da će Ina postati potpuni vlasnik podružnice Eni Croatia BV i preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica

'Ina je dogovorila da će kupiti Eni Croatia BV, podružnicu u vlasništvu Eni Grupe, putem koje je Eni sudjelovao u zajedničkom projektu proizvodnje plina u hrvatskim odobalnim eksploatacijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica', navodi se u objavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, u kojem nije navedena vrijednost tog posla.

Kao rezultat kupnje, Ina će postati potpuni vlasnik te preuzeti samostalno upravljanje eksploatacijskim područjem Sjeverni Jadran i Marica po ispunjenju svih ugovornih uvjeta, uključujući i odobrenja tijela za tržišno natjecanje, što se očekuje u sljedećim mjesecima.

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Ina će tako po prvi puta u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.

Nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, navodi se u priopćenju. Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji u skladu s uvjetima ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni.

  • +17
Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL