POSLOVNI REZULTATI

Ina grupa u 2019. s većim prihodom od prodaje i nižom dobiti

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 20.02.2020 16:39
  • Objavljeno 20.02.2020 u 16:37
Ina zgrada

Ina zgrada

Izvor: Promo fotografije / Autor: Boris Ščitar

Ina grupa je u prošloj godini u odnosu na godinu ranije zabilježila blagi rast prihoda od prodaje, za jedan posto, na 22,6 milijardi kuna, no dobit bez jednokratnih stavki je smanjena za 22 posto, na 768 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća koje je Ina objavila u četvrtak

U 2019. godini prihodi Ina grupe iznose 22,6 milijardi kuna, što je unatoč izazovnijem vanjskom okruženju stabilan rezultat u odnosu na 2018. godinu, ističu iz Ine.

U priopćenju u povodu godišnjeg financijskog izvještaja kaže se da je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki dosegnula 2,9 milijardi kuna, što je smanjenje za sedam posto u odnosu na 2018. godinu, "uglavnom zbog smanjenja brent cijene nafte za 10 posto".

Iz Ine izdvajaju povećanje kapitalnih ulaganja za 18 posto, na 2,15 milijardi kuna, s povećanim ulaganjima u djelatnost rafinerija i marketinga.

U 2019. godini su prihodi istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosili 3,7 milijardi kuna, a EBITDA bez jednokratnih stavki 2,4 milijarde kuna.

To je rezultat devet posto niže ostvarene cijene ugljikovodika te smanjene razine proizvodnje ugljikovodika za tri posto. Iako je u Egiptu ostvarena veća razina proizvodnje, ukupna razina proizvodnje zabilježila je pad kao posljedica prirodnog pada proizvodnje na hrvatskim poljima, posebno onima plinskima, kaže se u priopćenju.

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki rafinerija i marketinga uključujući usluge kupcima i maloprodaju iznosila je 557 milijuna kuna te je povećana za 271 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dodaje se.

Ističe se kako su glavni događaji godine za rafinerijsko poslovanje uključivali opsežan remont koji je završen u prvoj polovici 2019. godine te konačnu odluku o ulaganju u projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, najveću investiciju u povijesti Ine u Hrvatskoj.

U isto vrijeme, kako se navodi, prodaja je bila stabilna uz iskorištavanje tržišnih uvjeta te su maloprodajne količine povećane za tri posto, slijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj te širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.

Omjer duga i kapitala iznosio je 18,5 posto, uz neto dug na razini od 2,55 milijardi kuna na kraju 2019. godine.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru izvješća ističe da je Ina grupa u 2019. godini uspjela ostvariti stabilne prihode u zahtjevnom okruženju.

"Proizvodnja sirove nafte ostala je stabilna, a povećana razina aktivnosti u Egiptu već je počela davati rezultate, ublažavajući pad domaće proizvodnje. Ipak, 10 posto niže razine cijene brent nafte utjecale su i na prihode i na EBITDA-u. U rafinerijama i marketingu 2019. je bila godina puna događanja, i to pozitivnih. Dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka vrijedan 800 milijuna kuna, a rezultati tog projekta već su vidljivi kroz poboljšanju strukturu proizvoda. Osim toga, donesena je konačna odluka o ulaganju u projekt obrade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno četiri milijarde kuna", rekao je Fasimon.

Ističe i kako će se puštanjem u pogon novog postrojenja, što je planirano u 2023. godini, struktura proizvoda u riječkoj rafineriji dodatno poboljšati povećanjem udjela isplativih bijelih proizvoda. "Cilj ovog projekta, kao i ostalih aktivnosti u skladu s programom Ina R&M Novi smjer 2023., jest zaustaviti trenutačno negativni slobodni novčani tok u našem rafinerijskom poslovanju te dugoročno ostvariti održivo i profitabilno poslovanje", kaže Fasiomon.

Što se tiče redovitih aktivnosti, ističe da je povećana prodaja na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, čime je dodatno učvršćena Inina vodeća pozicija, uz stalna poboljšanja u maloprodaji, koja najbolje rezultate bilježi na tržištima Hrvatske i Crne Gore.

Po podacima iz nekonsolidiranog financijskog izvješća, matična kompanija Ina d.d je u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od 21,6 milijardi kuna ili 311 milijuna kuna manje nego 2018. godine, dok su ukupni rashodi povećani za 544 milijuna kuna, na 20,8 milijardi kuna.

Neto dobit Ine d.d. u 2019. godini iznosila je 656 milijuna kuna, što je za 678 milijuna kuna manje nego 2018. godine, pokazuju podaci iz računa dobiti i gubitka Ine d.d.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!