ŠUKER PRIZNAO PROBLEME

Ina dužna autocestama 800 milijuna kuna

Milinović, Kosor, Sanader, Šuker

Milinović, Kosor, Sanader, Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

'HAC, HC i koncesijsko društo Zagreb – Rijeka, uz HEP i Hrvatske željeznice imaju oko dvije milijarde kuna dospjelih obveza', potvrdio je ministar Ivan Šuker na današnjoj sjednici Vlade

Dodao je ipak da se likvidnost tih kompanija povećava ako se uzme u obzir da im je INA dužna oko 800 milijuna kuna za naknade za autoceste i ceste. Podsjetimo, iz svake litre goriva za ceste se izdvaja 0,6 kuna.

Ministar je podsjetio da je Vlada pomogla u ishođenju kredita za ove kompanije, koji također poboljšavaju njihovu likvidnost.

'Uspješnim izdavanjem obveznica uspjeli smo vratiti hrvatskih bankama 2,3 milijarde kuna, a nadam se da će ih one plasirati u domaće gospodarstvo', kazao je Šuker.

Inače, sa današnje sjednice Vlade je u saborsku proceduru poslano čak 11 'europskih zakona'.

'Uvodi se institut pokajništva, odnosno zaštita takvozvanih zviždača', kazao je ministar Damir Polančec, govoreći o izmjenama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Pokajnički status, odnosno amnestiju za djela, steći će sudionik pokušaja monopolizacije tržišta ili kartela, koji državi prijavi pokušaj nedjela. Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja daju se ovlasti da sama odredi iznos novčane kazne za kršitelje zakonskih odredbi, jer je Prekršajni sud, kaže Polančec, donosio odluke o simboličnim kaznama.

Od sada će se pod alkoholnim pićem smatrati svako piće koje u sebi sadrži 1,5 posto alkohola, umjesto dosadašnjih dva posto, određeno je Zakonom o trošarinama. S druge strane, uvodi se institut malih proizvođača vina čime će se vinare koji proizvode do tisuću hektolitara godišnje osloboditi plaćanja trošarina.

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je da će Hrvatska morati pri ulasku u Europsku uniju uvesti trošarine na prirodni plin i struju te naglasio da bi trebalo napraviti model trošarina u prijelaznom razdoblju, kako bi se kvalitetnije pripremili.

Promjene su predviđene i Zakonom o državnoj potpori poljoprivredi. Naime, novim izračunom izravnih plaćanja, manje potpore će dobiti proizvođači sjemena i pčelari. Ubuduće će se potpore određivati prema gospodarstvu, a ne prema hektaru površine.

'Izravna plaćanja neće se smanjiti za čak 85 posto korisnika', obećao je ministar Božidar Pankretić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi