PRIČA BEZ KRAJA

Imunološki čeka investitore, a radnice plaću za studeni

16.01.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Radnice Imunološkog zavoda još uvijek nisu dobile plaću za studeni, potvrdila je za tportal sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu, Lidija Jagarinec. Nestrpljivo iščekuju rezultate inspekcije koju treba provesti Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te se nadaju da će biti zainteresiranih investitora

'Još uvijek nema plaće za studeni. Očekivali smo da će možda doći u tjednu od 5. do 9. siječnja, ali ništa. Nadamo se da će ipak doći ovaj mjesec', kazala je za tportal sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu, Lidija Jagarinec.

Jagarinec ističe kako su svi u iščekivanju inspekcije koju treba provesti Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

'Ako prođemo inspekciju, to će nam biti ključ koji otvara vrata za ono dalje. Ako ne prođemo inspekciju, sve se mora validirati. Nije problem samo ovih 170 ljudi, koliko ih je zaposleno; problem je to cijelog zdravstva. Pitanje je tko bi se upustio u tu investiciju; trebalo bi 15-ak godina da se pokrene sve to', kazala je Jagarinec.

Vlada je na sjednici održanoj 2. siječnja 2015. donijela Odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda.

U prvom neobvezujućem krugu prikupljanja ponuda zaprimljeno je osam pisama namjere, a CERP je zadužen za to da investitorima koji su dostavili pismo namjere za kupnju uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 157.997 dionica društva.

Potencijalni investitori (njih osam koji su dostavili pismo namjere) pozvat će se na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica pisanim putem u roku od 15 dana od donošenja odluke, a rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od tog trenutka.

Podsjećamo, javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja prošle godine, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. Pristiglo je osam pisama namjere, od čega tri inozemnih ulagača.

Interes su tada iskazali Bilthoven Biologicals, Nexus Private Equity Partners, Royal Derryclare iz Dublina, riječki Jadran Galenski laboratorij, zagrebačka Geneza, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Zagreb i zagrebačka tvrtka Visia Croatica.