Elisabetta Capannelli

Imenovana nova voditeljica ureda Svjetske banke u Hrvatskoj

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2017 10:35
  • Objavljeno 12.07.2017 u 10:34
Capannelli, državljanka Italije, na svoju novu dužnost dolazi s 25 godina iskustva na području razvoja

Capannelli, državljanka Italije, na svoju novu dužnost dolazi s 25 godina iskustva na području razvoja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: World bank

Elisabetta Capannelli imenovana je za novu voditeljicu Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, a na novu dužnost dolazi s mjesta direktorice za Rumunjsku i Mađarsku, objavljeno je u srijedu iz Svjetske banke

Capannelli, državljanka Italije, na svoju novu dužnost dolazi s 25 godina iskustva na području razvoja, kao i s iskustvom rada u više od 30 zemalja, pri čemu se bavila pitanjima makroekonomije, urbanog razvoja, infrastrukture i upravljanja, ističu iz Svjetske banke.

Međunarodnu karijeru je započela 1992. godine u Aziji radom u Azijskoj razvojnoj banci u Manili, odakle je prešla u Svjetsku banku 1998. godine. Od 2005. do 2008. priključila se Europskoj komisiji, gdje je bila i savjetnica Joaquina Almunije, tadašnjeg povjerenika za ekonomske i monetarne poslove zadužena za međunarodni portfelj, skupine G7, G8 i G20 te međunarodne financijske institucije.

Zadnje četiri godine Capannelli bila je direktorica Svjetske banke za Rumunjsku i Mađarsku sa sjedištem u Bukureštu, navodi se u priopćenju.

Elisabetta Capannell

Elisabetta Capannell

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Svjetska banka

Capannelli će na dužnosti voditelja ureda u Zagrebu zamijeniti Carlosa Pineruu, koji je ured za Hrvasku i Sloveniju vodio od rujna 2014. godine. 

Otkako se 1993. godine priključila Svjetskoj banci, Hrvatska koristi financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge koje pruža ta globalna razvojna institucija.

Svjetska banka do danas je osigurala potporu za 54 projekta u iznosu od oko 3,9 milijardi američkih dolara. Portfelj u Hrvatskoj obuhvaća zajmove u iznosu od 970 milijuna američkih dolara te tehničku pomoć, između ostalog na područjima prostorne analize siromaštva, konkurentnosti poslovnih klastera, analize javnih izdataka za znanost i inovacije, lakoće poslovanja (Doing Business), itd.

Oko dvije trećine financijskog angažmana Svjetske banke u Hrvatskoj pokriva prometni sektor, a otprilike 20 posto sredstava podržava projekte na području društvene uključenosti, zemljišnih knjiga i inovacija. Projekti uključuju i znatnu podršku javnoj upravi, čime se Hrvatskoj pomaže da što bolje iskoristi članstvo u Europskoj uniji, i sredstva iz fondova EU, stoji u priopćenju Svjetske banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!