a OPEC reže

Idu li cijene goriva ponovno u nebo: EU dogovorio ograničenje cijene ruske nafte?

05.10.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Zemlje Europske unije dogovorile su se oko novog paketa sankcija Rusiji kojim će se limitirati cijena na prodaju ruske nafte trećim zemljama brodskim prijevozom, čime je proširena ideja zabrane osiguranja i drugih financijskih usluga prilikom transporta ruske nafte iznad određene cijene

Danas tijekom dana očekuje se formalna potvrda dogovora, javlja Jutarnji list. Na sastanku, koji je navodno trajao cijelu noć, otvoreno je i pitanje posljedica na zemlje s velikim flotama za prijevoz nafte, a Grčka, Cipar i Malta izrazile su zabrinutost zbog sumnji u učinkovitost novog mehanizma sankcija, ali i njegovog šireg utjecaja.

U jednom trenutku činilo se kako je EU zbog realnih strahova pojedinih članica o produbljivanju energetskih problema odustao od mehanizma limitiranja cijena na naftu, ali je zbog eskalacije napetosti nakon Putinove objave mobilizacije i ukrajinskih vojnih uspjeha dio donositelja odluka procijenio kako je u obračunu s Rusijom potrebno riskirati produbljivanje energetske neizvjesnosti i nove cjenovne udare, piše Jutarnji.

Nakon sastanka nije poznato tko je točno inzistirao na aktiviranju limitiranja cijene za rusku naftu, iako će ta mjera vrlo vjerojatno drastično smanjiti dostupnost nafte za članice EU-a koje su se dogovorile oko tog oblika sankcija. U slučaju pada dostupnosti nafte na tržištu građani i kompanije EU-a mogu očekivati dodatni rast cijene ključnog energenta. Zadnjih tjedana ta se cijena primirila na razini od oko 80-90 dolara, a članice organizacije OPEC+ upravo se dogovaraju da smanje proizvodnju nafte kako bi iznova podigle cijene iznad 100 dolara po barelu te realizirale što veće profite.

Kao što smo pisali u utorak, ministri zemalja OPEC-a i njihovih saveznika danas se, prvi put u dvije godine, sastaju kako bi se dogovorili o sljedećim koracima u proizvodnoj politici nafte. Jedna zemlja izvoznica navodno razmatra svoje najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije covida, što bi prema analitičarima energetike mogao biti povijesni potez koji bi cijene nafte ponovno gurnuo prema troznamenkastoj brojki.

Ipak, neki smatraju da će se proizvodnja smanjiti za 500.000 barela dnevno, što bi osiguralo dostatnost na tržištu u nadolazećem razdoblju.

Najprometnija benzinska postaja u Europi Izvor: Profimedia / Autor: JOHN THYS / AFP / Profimedia