ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJPOSAO

Idealna božićnica 2.000 kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2009 13:52
  • Objavljeno 16.12.2009 u 13:48
božić žaruljice

božić žaruljice

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Božićnicu u Hrvatskoj očekuje ove godine 51 posto zaposlenih ili 16 posto manje nego lani, a prosječan iznos očekivane božićnice je 1.438 kuna, što je nominalno 10 posto manje nego prošle godine, pokazuje istraživanje provedeno na portalu MojPosao tijekom studenog u kojem je sudjelovalo više od 700 ispitanika

Idealnom božićnicom sudionici ankete u prosjeku drže iznos od 2.003 kune. Prošle godine idealna božićnica bila je sedam posto veća.

Među ispitanicima koji očekuju božićnicu velika većina očekuje novac (87 posto). Nešto više od četvrtine očekuje isplatu u bonovima u prosječnom iznosu od 757 kuna, a poklon pakete očekuje četiri posto ispitanika.

Više od polovice ispitanika u ovogodišnjem istraživanju (54 posto) smatra da je božićnica pravo radnika, dok 46 posto misli da je ona znak dobre volje poslodavca i da treba biti isplaćena u skladu s poslovnim rezultatima.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u državnim institucijama (68 posto), u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (65 posto) te u državnim tvrtkama (61 posto). U najmanjoj mjeri očekuju je zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu.

Najviše iznose novčanih božićnica očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu - 1.614 kuna, a zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu u prosjeku očekuju 1.382 kune. Zaposlenici hrvatskih institucija očekuju najmanji novčani iznos božićnice, od 1.288 kuna, a zaposleni u državnim poduzećima očekuju božićnicu od 1.375 kuna.

Božićnicu ove godine očekuje najviše ispitanika koji rade u velikim tvrtkama ili institucijama, koji ujedno očekuju i najveće božićnice u iznosu od 1.501 kunu.

Prema primarnoj djelatnosti tvrtke, najmanja očekivanja imaju ispitanici zaposleni u turizmu, dok su očekivanja najveća među ispitanicima zaposlenim u državnoj upravi i u IT tvrtkama.

Anketa koja je na portalu MojPosao provedena početkom prosinca na 358 ispitanika, pokazala je kako 55 posto anketiranih ne planira godišnji odmor za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Većina ih kao razlog navodi smanjeni broj zaposlenika, potrebu za ostvarivanjem boljih poslovnih rezultata ili prirodu posla. Dio ispitanika naveo je da će zbog smanjenja kućnog budžeta tražiti priliku za dodatnu zaradu, dok su preostali istaknuli da ne žele ići na godišnji zbog straha od gubitka radnog mjesta.

Za razliku od njih, 23 posto ispitanika spojit će Božić i Novu godinu u sklopu kolektivnog godišnjeg odmora ili kako bi iskoristili preostali godišnji odmor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi