HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

ICT industrija postavila Vladi dugoročne i kratkoročne ciljeve

16.11.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Čelnici Udruge HUP-ICT u srijedu su prezentirali dugoročne i kratkoročne prioritete i ciljeve na koje bi se trebala fokusirati Vlada Andreja Plenkovića unutar ICT industrije

Predsjednik Udruge Adrian Ježina pozdravio je osnivanje Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva iako je upozorio kako već postoji nekoliko agencija i ureda koji se bave informatizacijom te da treba precizirati tko će koordinirati njihovim radom.

Posjetio je kako 2020. Hrvatska preuzima predsjedanje EU-om. Dotad bi se, po mišljenju HUP-ovaca, trebala fokusirati na tri teme – reformu obrazovanja, odnosno provedbu kurikularne reforme, digitalizaciju društva i razvoj širokopojasnog interneta

Vezano uz obrazovanje za sektor ICT Hrvoje Balen, član uprave Algebre i dopredsjednik Udruge HUP-ICT, istaknuo je kako je trenutačno najvažniji nastavak rada na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i uspostavi nacionalne Strategije razvoja digitalnih radnih mjesta i vještina, što bi srednjoročno trebalo pridonijeti značajnijem porastu broja mladih stručnjaka.

Boris Drilo, član Uprave HT-a, naglasio je kako je Hrvatskoj kroz pristupne i strukturne fondove EU-a na raspolaganju više od 200 milijuna eura za digitalizaciju koje, s obzirom na kapacitete i visoku konjunkturu, ICT industrija može vrlo brzo apsorbirati.

'Dosad je samo četiri posto sredstava iz EU fondova odlazilo na ICT. Imamo primjer Estonije koja je u taj sektor usmjerila tri puta više i digitalna ekonomija u njezinu BDP-u danas sudjeluje s udjelom od 15 posto', rekao je Drilo.

Pozvao je na partnerstvo države i privatnog sektora koje je dosad bilo nedostatno te na ubrzanje promjena pravnog i administrativnog okvira.

Jedan od velikih razloga nemogućnosti provedbe digitalizacije u tijelima državne i javne uprave jest i komunikacijska nepovezanost, odnosno nedostupnost širokopojasnog interneta, tzv. broadbanda, a naročito u ruralnim područjima.

'Stvaranje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja u broadbandizaciju RH temeljni je preduvjet za dostizanje ciljeva Digitalne agende. Od nove Vlade očekujemo uspostavljanje dijaloga i suradnje te se nadamo stvaranju stabilnijeg i sigurnijeg poslovnog okruženja, što se ponajviše odnosi na snižavanje velikih poreznih i parafiskalnih opterećenja, uklanjanje administrativnih prepreka te jačanje pravne sigurnosti', istaknuo je Drilo.

Čelnici HUP-ICT-a predstavili su i pet kratkoročnih ciljeva koje smatraju potrebnim riješiti već u ovoj proračunskoj godini, a to su: porezna reforma, usvajanje zakona o javnoj nabavi (izmjena zakona uz obuhvaćanje ekonomski najpovoljnije ponude i inovativne javne nabave), usvajanje Strategije e-Hrvatske 2020, u cilju korištenja raspoloživih sredstava u EU fondovima, reviziju Strategije pametne specijalizacije te fleksibilniji sustav Ministarstva rada i mirovinskoga sustava za prijavu kvota za potrebe radne snage s obzirom na to da se radi o dinamičnom sektoru s nepredvidivim potrebama zapošljavanja većeg broja ljudi.

HUP-ovci su pozdravili porezne promjene koje je pokrenuo ministar financija Zdravko Marić, odnosno smanjenje opterećenja na natprosječne plaće.

'Smatramo kako je to korak u pravom smjeru koji će rasteretiti ekspertni rad. To nas neće lansirati u sam vrh, ali će nas svakako približiti konkurenciji', istaknuo je Ježina.