IVAN MILOLOŽA

'I poslodavci mogu štrajkati jer Vlada ne radi dobro'

27.06.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Ivan Miloloža, vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a, rekao je u intervjuu Globusu da i poslodavci imaju instrumente da natjeraju Vladu na provođenje reformi te da je dio njih već predlagao neku vrstu štrajka kao upozorenje Vladi

'Imamo mogućnost 'lockouta', odnosno da u nekom trenutku odlučimo da poslodavci neće raditi. Neki članovi HUP-a već su predlagali da mi, poslodavci, napravimo neku vrstu štrajka kao upozorenje Vladi da ne ide u dobrom smjeru. No to je zadnja mjera', rekao je Ivan Miloloža u Globusu.

Procjenjuje da će u najgorem scenariju prvi reagirati sindikati, dok će poduzetnici napraviti još nešto gore od tzv. lockouta – jednostavno će preseliti svoje pogone u susjedne zemlje. To se već dogodilo u Sloveniji, jer je dio slovenskih ulaganja usmjeren u Srbiju, Makedoniju, Kosovo i BiH.

Strahuje da će do kraja godine doći do urušavanja hrvatskog gospodarstva, a ako se hitno ne provedu reforme, u konačnici ćemo morati prodavati čak i otoke.

Miloloža smatra da za uvođenje reda u društvu nije samo potrebno tjerati poslodavce da plaćaju poreze, već treba stvoriti iste uvjete u društvu prema radniku i vjerovniku. 'Red je izjednačiti poziciju svih gospodarskih subjekata, bez obzira na postulat vlasništva. Kod nas se nakon 22 godine na privatno vlasništvo gleda kao na državnog neprijatelja', kazao je Miloloža.

Kritizirao je rad Milanovićeve vlade govoreći da su poslodavci o novim zakonima doznavali na osnovi poluinformacija iz medija te da nisu imali priliku iznijeti svoje mišljenje. Prigovorio im je da često i olako daju obećanja, kao ono o tisuću investicijskih projekata do 1. lipnja 2012. Nisu ništa učinili na provođenju reformi društva, nije došlo ni do promjene Zakona o radu, nisu spriječili pad industrijske proizvodnje i došlo je do pada BDP-a, rasta cijena i inflacije.

Ministru Liniću poslodavci zamjeraju neka zakonska rješenja, primjerice Zakon o financijskom poslovanju. 'Kakav je to zakon?! Odredba da direktori odgovaraju svojom imovinom u direktnoj je koliziji sa Zakonom o trgovačkom društvu, jer tada to više nisu društva s ograničenom odgovornošću.'