Željko Kukurin

HUP Udruga ugostiteljstva i turizma: Nastaviti s mjerama za pomoć sektoru

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2021 11:37
  • Objavljeno 30.03.2021 u 11:37
Željko Kukurin

Željko Kukurin

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti, priprema turističke sezone i režima ulaska turista u Hrvatsku te pokretanje pripremljenih investicija ostaju fokus djelovanja Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a u 2021. godini, izvijestili su iz te Udruge, za čijeg je predsjednika ponovno izabran Željko Kukurin

HUP je u utorak priopćenjem izvijestio da je 24. ožujka održana izborna skupština HUP Udruge ugostiteljstva i turizma na kojoj je za predsjednika Udruge u još jednom mandatu izabran Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Za dopredsjednike su izabrani Dragan Pujas (Plava laguna) i Tomislav Popović (HUT), a za članove Izvršnog odbora Hrvoje Veselko (Sunce hoteli), Josipa Jutt Ferlan (Zagreb City Hotels), Sanjin Šolić (Jadranka), Marin Kirin (Borik), Vladimir Bošnjak (Liburnia Riviera hoteli) i Igor Nekić (Toplice Sveti Martin).

"U proteklom mandatu ostvaren je cilj konsolidacije udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva putem krovne suradnje HUP-a i HUT-a te putem povezivanja s ostalim relevantnim udrugama", ističe u priopćenju Kukurin, napominjući da su razrađene i pokrenute ključne inicijative za održivi razvoj turizma.

Rekao je i kako je nažalost u protekloj godini svjetski turizam doživio najveću krizu u povijesti pa se i HUP morao prioritetno baviti s aktivnostima upravljanja s krizom.

"Iznimno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom u sektoru i s predstavnicima Vlade te sam siguran da ćemo nastavkom uspješnog zajedničkog djelovanja ostvariti pozitivne rezultate ove turističke sezone, sačuvati poslovne sustave i radna mjesta do 2022. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja", naglasio je Kukurin, koji je zahvalio kolegama i članovima na iskazanom povjerenju.

HUP u priopćenju navodi i kako su programske smjernice Udruge ugostiteljstva i turizma definirane sukladno prioritetnim interesima i u skladu s aktualnom situacijom i očekivanjima od turističke 2021. godine.

Među smjernicama su tako "realizacija sezone 2021. uslijed utjecaja covid-pandemije i definiranje režima putovanja", kao i očuvanje radnih mjesta do sezone 2022. kada se očekuje normalizacija poslovanja. Važnim pritom ističu potrebu da se i tijekom 2021. nastave covid mjere i potpore Vlade u funkciji očuvanja zaposlenosti i likvidnosti.

HUP Udruga ugostiteljstva i turizma naglašava kako je potrebno "akcelerirati investicije u turizmu", objašnjavajući da su potpore za investicije u turizmu posebno važne kako bi se potaknula ulaganja i ubrzao nastavak pripremljenih investicija u sektoru, a koje su usporene zbog covid-krize.

Među smjernicama su i EU sredstva - Nacionalni plan oporavka i otpornosti te uključivanje u programiranje novog EU financijskog razdoblja, pri čemu iz HUP-a ističu fokus na investicije u projekte zelenog turizma, digitalizacije, podizanja kvalitete smještaja i ulaganja u turističku infrastrukturu. Izrazito je važno da će velika poduzeća moći biti korisnici bespovratnih sredstava, naglašavaju iz HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!