PORUKA VLADI

HUP traži hitan dogovor o uvozu radne snage

27.10.2016 u 15:35

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) traži od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Vlade hitan dogovor sa socijalnim partnerima o radnim dozvolama za strance koje će biti odobrene za 2017. godinu, izvijestili su u četvrtak iz HUP-a

'Svako odlaganje donošenja ove odluke ima izravne negativne posljedice na hrvatsko gospodarstvo, jer dodatno uz sve postojeće probleme ograničava mogućnosti njegova rasta', upozoravaju poslodavci.

Navode kako su već ove godine brojni poslodavci bili suočeni s ozbiljnim problemom pronalaženja radne snage zbog čega nisu mogli realizirati neke već započete ili iskoristiti potencijale za pokretanje novih projekata.

Iako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj velik, poslodavci ne mogu pronaći dovoljan broj radnika s traženim vještinama i kvalifikacijama, a problem postoji u nizu industrija - građevini, brodogradnji, turizmu, prometu, ICT-u itd., ističu iz HUP-a.

Napominju kako situacija u kojoj, s jedne strane postoji velik broj nezaposlenih, a s druge poslodavci ne mogu pronaći radnike nije samo hrvatski, nego i problem na razini cijele Europske unije gdje unatoč 21,5 milijuna nezaposlenih 40 posto poslodavaca kaže da ne može naći odgovarajuću radnu snagu.

'Jasno je da i mi imamo strukturni problem koji traži da ga se počne čim prije rješavati, ali je isto tako jasno da se on neće moći riješiti preko noći', istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić

'Zbog nedostatka radne snage tvrtke danas nisu u mogućnosti ugovarati nove poslove i razvijati poslovanje što u konačnici ima negativne posljedice za cjelokupnu ekonomiju', kazao je.

'Jedino brzo dostupno rješenje, dok čekamo na ono dugoročno, je povećan uvoz radne snage. Zato od Vlade tražimo da se hitno pozabavi tim pitanjem kako i 2017. ne bismo imali isti i još veći problem nego ove godine', poručio je Majetić.

Prema anketi koju je HUP proveo među svojim članicama, tvrtke imaju 5.099 radnih mjesta za koja ne mogu pronaći radnike. Najveći problem trenutno ima brodogradnja kojoj nedostaju 2.024 radnika, potom graditeljstvo s 1.213 i turizam s 885 nepopunjenih radnih mjesta. ICT industrija već duže vrijeme ističe da joj nedostaje barem 1000 stručnjaka, navode iz HUP-a.

Poslodavci upozoravaju kako cjelokupan sustav utvrđivanja kvota za strance treba mijenjati, jer sadašnji ne prati dinamične promjene na tržištu i ne omogućava brze reakcije na nedostatak radne snage.