NEZADOVOLJNI LINIĆEVIM RJEŠENJEM

HUP šalje na Ustavni sud porezni zakon

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2012 08:58
  • Objavljeno 12.09.2012 u 08:55
Ivan Miloloža

Ivan Miloloža

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, izvijestili su danas iz HUP-a iz kojeg upozoravaju na odredbu o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti.

"Odlukom Izvršnog odbora HUP-a, a temeljem zaključka Vijeća članova HUP-a, Ustavnom sudu Hrvatske upućen je prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH", navodi se u priopćenju HUP-a.

Prema mišljenju poslodavaca, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. ožujka ove godine, nije sukladan s Ustavom u formalnom i materijalnom smislu.

"Tim zakonom proširen je krug poreznih obveznika te su njime obuhvaćeni isplatitelji dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog zakona. Na ovaj način došlo je do povrede instituta zabrane retroaktivnosti, kao i drugih prava i vrednota zajamčenih Ustavom RH", navodi se u priopćenju HUP-a.

Vijeće članova HUP-a je sredinom srpnja ove godine odlučilo da će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o porezu na dohodak i odredbe kojom je oporezovana zadržana dobit u posljednjih deset godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!