INICIJATIVA

HUP i EBRD osigurali praksu u tvrtkama za 100 studenata

14.10.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su u petak projekt "Inicijativa privatnog sektora za mlade", pomoću kojeg bi studenti, temeljem plaćene prakse u hrvatskim tvrtkama, imali veće šanse za uključivanje na tržište rada

Projekt će započeti u prosincu ove godine. Studentima će u početku biti ponuđeno najmanje 100 mjesta za plaćenu studentsku praksu u renomiranim hrvatskim tvrtkama, a dodatna podrška biti će pružena studenticama, kroz specijaliziran program mentorstva, pri čemu bi trebalo biti barem 20 prilika za mentorstvo, kako bi im se olakšalo uključivanja na tržište rada i profesionalni razvoj. Predviđeno je trajanje inicijative 18 mjeseci, s mogućnošću produljenja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da se tim projektom svim mladim ljudima želi omogućiti stjecanje vještina i znanja koja će im koristiti prilikom zapošljavanja. Smatra kako sadašnji obrazovni sustav učenike i studente ne čini dovoljno spremnima i konkurentnima za tržište rada. S druge strane, ističe, poslodavci će na taj način moći prepoznati najbolje studente i zadržati ih u tvrtkama.

"Naš je cilj ovog ranog povezivanja visokog školstva i kompanija da studentska praksa postane neizostavan dio školskih kurikuluma. Sama praksa bit će u vrijeme ispitnih rokova. To će biti prava priprema da mladi ljudi nakon završenih fakulteta budu što brže zapošljivi. Danas tvrtke imaju velikih problema s pronalaženjem kvalitetnih kadrova, traje veliki lov za talentima i ovo je, po nama, pravi način da oni ostanu u Hrvatskoj", kazao je Majetić.

Dodao je da će praksa trajati minimalno šest tjedana, a da će studenti raditi pravi posao, uz prethodni trening. Majetić se nada kako će HUP s Rektorskim zborom uskoro potpisati ugovor o suradnji po tom pitanju.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić ukazala je na enormnu 40-postotnu nezaposlenost mladih u Hrvatskoj. Kako je navela, preporuka je da praksa bude plaćena.

"Nadam se da je ovo prava preporuka mladima da u Hrvatskoj posla ima", kazala je Jelušić Kašić.

Očekuje da što više hrvatskih tvrtki studentima ponude priliku za kvalitetnu praksu u skladu s međunarodnim standardima. Isto tako proziva i na daljnje poticanje suradnje privatnog sektora i obrazovnih institucija kako bi se unaprijedile vještine studenata tijekom obrazovanja.

Zasad je niz velikih tvrtki, među kojima su Atlantic Grupa, Agrokor, Erste banka, Ina, HT, Pliva, Podravka, već izrazile interes za sudjelovanjem u projektu, kako i dio fakulteta - Ekonomski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Pravni fakultet u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku, Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku, Sveučilište u Puli i Ekonomski fakultet u Rijeci.