OPOREZIVANJE DIVIDENDE

HUP diže ustavnu tužbu protiv Vlade?

Ivan Ergović

Ivan Ergović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Milanovićeva Vlada mogla bi zaraditi prvu ustavnu tužbu protiv svojih novih poreznih rješenja od nezadovoljnog socijalnog partnera - Hrvatske udruge poslodavaca. Ivan Ergović, predsjednik HUP-a potvrdio je Poslovnom dnevniku da postoji pritisak brojnih članica pogođenih oporezivanjem zadržane dobiti koja nije bila isplaćena u posljednjih deset godina kroz dohodak od kapitala uveden Zakonom o porezu na dohodak.

'Neke članice smatraju da je protuustavno retroaktivno uvođenje oporezivanja dividende i udjela iz dobiti ostvarene i zadržane u ranijim godinama i traže da se pokrene postupak na Ustavnom sudu', objasnio je Ergović Poslovnom dnevniku napomenuvši da HUP nije donio konkretnu odluku.

Istaknuo je brojne primjere članica poslodavačke udruge u kojima 'ljudi smatraju da su novim poreznim oblikom oporezivanja dohotka od kapitala kažnjeni oni koji nisu isplaćivali zadržanu dobit tijekom krize u odnosu na one koje su dobit isplatili'. Da je sve u početnoj fazi potvrđuje i to što je Ergović naveo da 'nije izrađen konkretni prijedlog za ocjenu ustavnosti novog poreznog rješenja'. Kako se čini, ubrzo bi trebalo doći do raspleta jer, kako mnogi smatraju, HUP ne bi smio bježati od stavljanja tog pitanja na svoj dnevni red.

Netom uspostavljeno zadovoljstvo očekivane suradnje Vlade i HUP-a ne smije postati razlogom za taktiziranje, pa tako Vlado Brkanić iz RRiF-a ocjenjuje da bi HUP zbog velike pobune pogođenih vlasnika tvrtki trebao što prije podnijeti tužbu jer je 'prirodno da štiti interese članova'. 'Stručna javnost očekuje da se ukinu sporne odredbe Zakona o porezu na dohodak. Retrogradno porezno opterećenje ostvarene dobiti vlasnicima od 2004. do 2011. je protuustavno jer se retroaktivna primjena zakona može uvesti samo u iznimnim društvenim okolnostima', kazao je Brkanić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi