DUG 38 MILIJUNA KUNA

HTZ prijeti neplatišama boravišne pristojbe

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 15:30
  • Objavljeno 22.12.2009 u 15:23
turizam, jadran, garden festival

turizam, jadran, garden festival

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Mišković

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na današnjoj je sjednici pozvalo sve neplatiše i dužnike boravišne pristojbe da svoje obveze što prije plate

Ukupni dug boravišne pristojbe krajem listopada ove godine iznosio je nešto više od 38 milijuna kuna, od čega se 30,1 milijun kuna odnosi na ovu godinu, a 7,9 milijuna kuna su dugovanja iz prijašnjih godina.

Turističko vijeće dalo je suglasnost Glavnom uredu HTZ-a da 'iskoristi svaki instrument' za tu naplatu, pa i sudskim putem ako treba.

Iz HTZ-a navode da se najveći dio naplate boravišne pristojbe izvrši krajem godine, te da ova godina po tome i općenito po naplati boravišne pristojbe nije ništa drugačija nego prijašnje.

Prema iznesenim podacima najveći dužnici boravišne pristojbe su gospodarski subjekti, na koje otpada 74 posto ukupnog duga ili ukupno 28 milijuna kuna, od čega je 22,8 milijuna kuna dug za ovu godinu, a 5,1 milijun kuna iz godina prije.

Preostalih 9,98 milijuna kuna duguju obveznici paušalnog plaćanja boravišne pristojbe, pri čemu je 7,2 milijuna kuna dug za ovu, a 2,7 milijuna kuna dug za prijašnje godine.

Najveći dug za boravišnu pristojbu za deset mjeseci ove godine od 14,3 milijuna kuna utvrđen je na području Splitsko-dalmatinske županije. Slijedi Zadarska županija gdje su ta dugovanja gospodarskih subjekata i obveznika paušala 6,7 milijuna kuna, a u Šibensko-kninskoj županiji 4,2 milijuna kuna.

Iz Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije duguje se po 3,7 milijuna kuna, iz Istarske 3,1 milijun kuna. Sve ostale županije imaju znatno manje dugove, što ovisi i o broju ostvarenih noćenja na njihovom području.

Među turističkim tvrtkama najveći dužnici s iznosima duga od jednog do 1,8 milijuna kuna, su Helios Faros, Hoteli Podgora, Ilirija Biograd, Apartmansko naselje Croatia Sv. Filip i Jakov i Solaris Šibenik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi